0

В ино и курбан чорба ще се раздават на много места в страната на най-обичания пролетен празник Трифон Зарезан. Докато в Мелник дългоочакваният конкурс в средата на месеца за най-добро домашно вино бе отменен, то община Ботевград ще проведе оспорвано състезание на 1 февруари в манастира „Рождество Богородично“.

На обяд в манастира от 11 ч ще се раздава топла курбан чорба. Организаторите са осигурили пластмасови кутии, за да не носят хората свои съдове, с оглед противоепидемичните мерки. Всяка жена ще получи питка с паричка и така ще бъде излъчена царицата на лозята.

Малко след курбана започва оспорваният конкурс за цар на виното. В него с тайна дегустация ще бъде излъчен най-добрият домашен еликсир. Преди това всеки желаещ да получи царската корона трябва да донесе в двора на манастира своята продукция, която ще бъде номерирана от вещи лица.

След като бъдат излъчени царят и царицата, царската двойка ще зареже лозята ритуално в съпровод с общинската духова музика на Ботевград.

В Розовата долина също се готвят усилено за празника в търсене на най-хубавото домашно вино, съобщи в. „Марица“. Домакин е община Карлово. Според обявените условия за конкурса от понеделник, 31 януари, до края на седмицата – 3 февруари, майсторите на домашни винени еликсири, които желаят да участват, трябва да представят своето бяло или червено вино в прозрачна стъклена бутилка с вместимост минимум 0.5 литра.

Зарязване на лозето ще стане на 5 февруари в средногорското село Богдан. Там ще бъде обявен и победителят в конкурса за домашен еликсир. Следва винената фиеста за всички присъстващи в компанията на духовия оркестър от Калофер.