С ветски по своя характер стенопис върху западната стена на най-стария старозагорски православен храм „Свети Димитър Солунски“ представя момент от пребиваването на апостола на свободата Васил Левски в Града на липите.

Светски по своя характер стенопис върху западната стена на най-стария старозагорски православен храм „Свети Димитър Солунски“ представя момент от пребиваването на апостола на свободата Васил Левски в Града на липите.

Творбата е създадена за 100-годишнината на църквата през периода 1956-1960 и е дело на професорите Никола Кожухаров и Димитър Гюдженов.На нея е изобразено участието на карловеца в първия църковен хор под ръководството на даскал Петър Иванов в далечната 1858 година.По него време той е ученик в местното петокласно училище. Край него са нарисувани бъдещите участници в революционния комитет Кольо Ганчев и Тодор Шишков, до Дякона е вуйчо му , архимандрит Василий. Според последните открити документи за рождението на Левски тогава той трябва да е бил едва 15-годишен, но художниците го представят доста по-възрастен.По това време по стените на храма са изрисувани още няколко светски сюжета, сред тях е и посрещането на влизащите в града по време на Руско-турската освободителна война руски казаци и български опълченци, вижда се и образът на поета Петко Рачов Славейков, който за кратко време е и първи кмет. Паметливи старозагорци разказват, че светските сюжети са били специално поръчани от тогавашния владика , митрополит Климент /Кино Радев Кинов/.

Митрополитският храм ”Свети Димитър” е построен през 1859-1861г. ,по време на турското робство е известен с името „Попската къща“ или „Папаз еви”, тъй като се е ползвал едновременно и за църковен храм, и за училище.

По време на освободителната  война /1877-1878 г. / при опожаряването на Стара Загора на 31 юли, църквата е полуразрушена. В нея по най-жесток начин са намерили смъртта си стотици миряни, укрили се от турския ятаган.

Още от изграждането на храма, вторият престол е бил отреден за светите братя Кирил и Методий. Това и до ден днешен може да се прочете върху южната дървена порта на църквата, преди време обаче по решение на тогавашния  митрополит Галактион, престолът е заменен със ”Свети Игнатий Старозагорски“.През 1979 година в двора на църквата е възстановена сградата на метоха на Хилендарския светогорски манастир, който е съществувал в Стара Загора през XVIII-XIX век и е бил един от центровете на духовното възраждане в града. В църковния двор са погребани владиците Павел /1882-1940/  Климент /1897-1967/ и Панкратий /1926-1998/  през м.г. там бе положено и тялото на починалия от COVID-19 оперен певец Камен Чанев.