0

Д а се забрани движението на джипове, АТВ и други моторни превозни средства за транспортиране на туристи в района на Седемте рилски езера от началото на юли. Това предложение беше внесено от директора на национален парк Рила Владимир Милушев на среща в община Сапарева баня, на която са присъствали още представители на Регионална дирекция по горите – Кюстендил, и Районно управление – Дупница.

За целта трябва да бъде издадена заповед от регионалната дирекция по горите, посочи Милушев. Мерки срещу ограничаване на движението се взимат за втора година.

Незаконно

Повече от 20 години превозвачи незаконно разкарват туристи, срещу което взимат тлъсти суми и замърсяват природата. Всяко лято по социалните мрежи се появяват снимки, на които се виждат джипове по единствения път от бариерата при началната станция до 17-ия стълб на седалковия лифт. Туристите, които ги ползват, плащат по 15 лева на клиент.

Предвижда се организация, която ще възпре превозвачите с джипове. Миналата година при една от полицейските проверки водачът на джип прегази крака на полицай, инцидентът стигна и до съда.

Мониторинг

От национален парк Рила обявиха още, че се предвижда да се направи стратегически и дългосрочен мониторинг на туристопотока на Рилските езера. Целта е да се намали негативното влияние върху екосистемата в района. Милушев коментира преди дни, че няма конкретни данни колко хора посещават Рилските езера, но се предполага, че на година са над 100 000 души. Един от големите проблеми е ерозията на туристическите пътеки, каза още Милушев. „Ерозията е голяма, на голяма площ просто защото хората не използват едни и същи пътеки, а се разпръскват“, обясни той. Това по думите му води до свличане на земни маси в езерата, което променя екосистемите.