0

С ъветник на Елеонора Митрофанова - Филип Воскресенски, генералните консули във Варна и Русе - Владимир Климанов и Андрей Громов, шефът на Руския културен информационен център Юрий Макушин (РКИЦ) са сред прогонените руски дипломати. Това обяви пред ТАСС Воскресенски.

Макушин само преди няколко седмици е пристигнал на новото си работно място.

"В резултат на това се закрива генералното ни консулство в Русе, откъдето са изгонени всички служители, а от генералното консулство във Варна са изгонени почти всички служители. Всички наши служители трябва да напуснат България до 3 юли. Заедно с членовете на семействата им повече от 200 души напускат България", обясни Воскресенски.

Източник от руското външно министерство заяви пред ТАСС, че Русия ще отговори на експулсирането на 70 дипломати от България.

Междувремнно от външното ни министерство съобщиха, че Митрофанова била извикана във вторник, за да й бъде съобщено за решението на България. 

"Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща днес в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители", съобщиха от Външно.

Ето какво още казват от МВнР:

"Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург. На посланик Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.".