0

П резидентът Румен Радев свиква редовно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Той трябва да започне в 14.00 часа на „Дондуков“ 2. КСНС ще е на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Съвета ще заседава на фона на напрежението по оста Украйна-Русия-САЩ. Още при първите индикации за разрастване на военната конфронтация, българското правителство обяви, че отбранителната ни стратегия ще е изградена изцяло на база на Българската армия.

В края на миналата седмица пък стана ясно, че поръчаните от страната ни нови американски изтребители ще се забавят заради COVID пандемията. "Това е тревожно за нашите въоръжени сили - поставя под изпитание не само нашия личен състав, но поставя и рискове България да загуби въздушния суверенитет, да загуби възможността да охранява сама собственото си въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. Но за това дали ще закъснеят и ако закъснеят - защо, трябва да попитате към господин Борисов и неговото правителство. Когато сключваха те договора, при какви условия и какви клаузи са сключвали този договор", посочи от своя страна президента Румен Радев.

Миналата седмица у нас пристигнаха 4 испански изтребители, които извършват съвместен Air Policing с ВВС, като българските дежурни изтребители се използват приоритетно.