0

Т оплата вода и парното за гарсониера в София ще струват близо 153 лева през следващия отоплителен сезон, което е увеличение с над 34 лева спрямо тази зима. Това изчисли „Телеграф“ на база внесеното от „Топлофикация София“ заявление за нови цени от 1 юли в Комисията за енергийно и водно регулиране. Дружеството е поискало цената на топлинната енергия да се увеличи от 127 лв. за мегаватчас на 152,578 лева на мвтч с ДДС, което е с 29,1 на сто повече. Според експерти за поддържане на нормална температура в едностайно жилище се изразходва около 1 мегаватчас месечно.

Заявление

Поисканата цена е формирана въз основа на договора на страната за доставка на азерски газ, както и на основния ангажимент на обществения доставчик “Булгаргаз“ и държавата за осигуряване със синьо гориво за регулирания пазар.

“Топлофикация София” предупреждава, че за първи път подава своето заявление за цените на енергията за бъдещия регулаторен период, без да има зададени ценови параметри за природния газ и въглеродните емисии от регулатора. Столичната компания се ангажира при промяна и при договорени по-добри цени на синьото гориво да реагира и да намали нивото на ценовото си предложение.

Заради непрекъснато нарастване на цената на газа през последната година, а тази на парното не е променяна, дружеството е отчело 285,6 млн. лв. недовзет приход през периода от 1 юли до края на март. В сумата са включени и компенсациите, които се плащат от държавата заради разликата в определената от КЕВР цена на газа, по която се продава и топлинната енергия и реалната стойност на синьото гориво.

До 15 април се очаква да бъдат пуснати за плащане и сметките за отопление за март. Очаква се заради по-ниските температури и повечето дни за отопление тя да е по-висока с няколко лева от тази, която са платили столичани през февруари.

Вода

До две седмици КЕВР ще започне да разглежда бизнес плановете и заявленията на ВиК дружествата за промени в цените на услугите, заяви регулаторният шеф Станислав Тодоров в интервю пред Българската националната телевизия. Заявленията на енергийните компании за промени в цената на топлинната енергия ще бъдат анализирани и евентуално компенсирани за недовзетия приход, заради скъпия газ и емисии в цената за новия регулаторен период от 1 юли 2022 г. Тодоров не очаква поскъпване на тока за бита.