0

Х иляди украински бежанци, които бяха настанени в хотели по морето, внезапно започнаха да изчезват. Броят им намалява с хиляди всеки ден, а следите им се губят. Само от един хотел в Слънчев бряг, в понеделник са се изпарили над 1200 души, без даже да предупредят че напускат. "Изведнъж около обяд започнаха да пристигат автобуси, а украинците, очевидно предварително организирани, изнесоха багажите, качиха се на автобусите и заминаха", разказаха служители от персонала на хотела. По непотвърдена информация, те са били транспортирани от украинска туристическа фирма в посока обратно към Украйна.

Броят на бежанците, приютени в морските курорти започна да намалява постепенно от около седмица, когато стана ясно, че не могат да останат в крайбрежните хотели през лятото. Осигурените автобуси и вагони за преместването им към вътрешността на страната останаха празни. Бежанската диаспора около Бургас започна да се топи още по-мълниеносно през последните дни, когато стана ясно, че украинците ще трябва да преминат през два буферни центъра, където да бъдат регистрирани и анкетирани, а след това пренасочени към държавни бази.     

Украинците не крият, че не искат да се местят в разкритите буферни центрове, където ще им се наложи да останат за кратко на палатки за 3-4 дни. Повечето от тях не желаят да приемат и преместване в държавни бази, обяснявайки отказите си с липсата на информация за преместването и страха от неизвестността за бъдещето си. 

"За понеделник от нашия хотел имахме записани 250 души, които трябваше да бъдат транспортирани с автобуси, но близо половината от тях не се появиха. Най-вероятно са намерили други варианти за настаняване и са тръгнали с личен транспорт", коментира хотелиер от Слънчев бряг.   

Това внезапно изчезване на огромни групи, регистрирани за преместване и наастаняванее, създава голям проблем и в работата на държавните институции, ангажирарани с проблема. 

Украинците, които остават и се отправят към буферните центрове, обясняват, че повечето им сънародници не приемат предложението, защото считат, че там няма достатъчно добри условия за децата им.

"Вярно е, че много от нашите хора тръгват обратно към Украйна, други се отправят към страните от Западна Европа. Общо взето кой както успее да се уреди. Причината е, че първо ни казаха да се регистрираме и ние го направихме, но до днес - 31 май, трябваше да ни кажат кой къде ще бъде настанен, а такава информация до момента ние не получаваме. Живеем в пълна неизвестност, не знаем къде ще бъдем днес, утре и след това. Нормално е майките с малки деца да се тревожат от неизвестността и да търсят сигурност", обясни Олена, която също се двоуми дали да остане в България или да потърси подслон при свои приятели в Западната част на родината си.