0

Л идерът на “Има такъв народ“ Слави Трифонов постави условия, за да промени България позицията си и да одобри преговорната рамка на Северна Македония за Европейския съюз. Сред тях са САЩ да отменят визите за български граждани и България да влезе в Шенгенското пространство.

„След като американците толкова много искат Северна Македония в Европейския съюз, нека гражданите на България, както гражданите на повечето държави в Европейския съюз, да нямат нужда от визи, за да отидат в Америка. Тоест ние сме пълноправен член на ЕС и българските граждани, тъй като са европейци, нямат нужда от визи, за да отидат в Америка“, посочи Трифонов във Фейсбук.

“И второ, отново, тъй като сме пълноправен член на Европейския съюз, България веднага трябва да стане член на шенгенското пространство. Аман от чакане, чакални и уж сме европейци, ама сме по-малко европейци от истинските европейци. Така че - без визи за Америка и членове на Шенген веднага. При тези условия и ако македонците, извинете - северномакедонците, изпълнят нашите условия, подписани в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, можем да започнем преговорния процес за допускане на Северна Македония в Европейския съюз“, пише той.

По-късно Трифонов публикува нов пост по темата, в който той уточнява, че всъщност условието към Скопие е "да признае историческите си български корени".