0

П рез август тази година се очаква да тръгне фериботната линия между Русе и Гюргево, съобщиха от областната администрация в Русе след проведена среща между губернатора Анатоли Станев и председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Баяну.

Предвижда се на 10 юни да бъдат отворени офертите за избор на превозвач. На ферибитната площадка в румънската част вече има осигурено електрозахранване и водоподаване. Започнал е и ремонтът на административната сграда, в която ще се помещават службите за граничен и митнически контрол. Инфраструктурата на българския бряг е почти завършена. Предстоят дейности по удълбочаване на коритото на реката.

На 29 април тази година в Букурещ бе подписано споразумение между България и Румъния за възстановяване на спряната преди три десетилетия линия с очакване това да реши поне отчасти проблема с трафика и опашките на ГКПП „Дунав мост“. В средата на май при посещението си в Русе министърът на транспорта Николай Събев каза, че реалистичен срок за пускането на линията е юли, тъй като румънската страна няма да е готова през юни.