0

П роверка по жалба на майка на петокласник са започнали инспекторите от Регионалното управление по образованието в Сливен.

Жалбата на Станимира Господинова е била депозирана в институцията на 26 януари. В нея се твърдяло че на 14 януари учителят по математика във Второ ОУ „Христо Ботев“ Илиян Вълчев е ударил шамар на сина й, петокласника  Давид. Повод за шамара било „щракане с химикалката“ от страна на малчугана. След агресивния изблик преподавателят, който има пет годишен професионален стаж в това школо  издърпан ушите на малкия Давид с думите: „Аз теб, моето момче, няма да те допусна до VI клас.“

След случката момчето  получило силно главоболие и е започнало да повръща заради стреса и унижението. Освидетелствано е от лекар. Давид се обучава дистанционно, но не иска да влиза в часовете по математика, обяснява родителката.

По думите на Кристина Станкова учителят е дал писмени обяснения, в тях той е признал за шамара. Инспекторите ще направят своите констатации, но в край сметка решението за вида и размера на трудовото наказание е на работодателя, в случай на директор Денко Делчев, обясниха от РУО-Сливен.

По техни данни до сега Вълчев, който освен по математика преподава и астрономия не е имал никакви провинения.

Същото потвърди и директорът на школото, където се обучават 580 деца от първи до седми клас включително. Преди да дойде тук Вълчев е работил в друго училище, но и от там нямало лоши отзиви. Делчев твърди, че през над 20-те си години практика във училището не са имали подобен инцидент, миналата учебна година седмокласниците на Вълчев получили много добри резултати на външното оценяване.

Проверката трябва да завърши до 31 януари, а решението за евентуалното наказание на преподавателя се очаква да бъде обявено след срочната ваканция на 7 или 8 февруари.