0

К анал за нелегални мигранти е бил пресечен в Бургас, съобщиха ръководителят на Районната прокуратура Иван Кирков и директорът на местната полиция комисар Калоян Калоянов. 

"На 19 декември беше задържана група от 15 мигранти - афганистански граждани, в близост до град Бургас. Бяха заловени и двама шофьори от града, които са превозвали тези мигранти. На следващия ден беше задържан и посредникът - човекът, който е наемал и организирал въпросните шофьори, а на 21 декември беше задържан и организаторът на цялостната дейност - 58-годишна жена, която не е от Бургас. Схемата е следната: организаторът на-високо ниво разполага с контингент от организатори на средно ниво и поддържа контакт с лица, които осъществяват такава престъпна дейност на територията на Турция. След като групата от мигранти премине границата, водачът изпраща GPS - координати на въпросния организатор от най-високо ниво, след което се връща обратно в Турция. Координатите се предоставят на организатора от средно ниво, който има капацитет да извърши превоза на бежанци. Той, от своя страна, с предварително уговорени шофьори, на които подава въпросните координати, отива и взима мигрантите", поясни комисар Калоянов. 

Директорът на ОД на МВР – Бургас обясни,че предвижването на терирорията на България става в изключително конспиративна среда. 

"Пред автомобилите, с които се превозват бежанците, се движи пилотен автомобил, който "прочиства" пътя, за да не може колите да бъдат засечени от полицията. Зад тези, с които се превозват бежанците, се движи друг, който "затапва". От време на време тези две превозни средства си сменят местата, за да не направят впечатление. Отделно от това, организаторите са си вербували хора от населените места, през които преминават, и от които да получават инфромация за това къде има полицейски патрули, с оглед да не бъдат засечени на случаен принцип от тях. След като пристигнат в точката, където трябва да бъдат оставени мигрантите, организаторът им прави снимки и праща GPS-координатите на главния организатор, който пък ги изпраща на контрагентите си в Турция като доказателство, че услугата е изпълнена. След това става и получаването на финансовите средства от главния организатор", добави ст. ком. Калоянов.
Прокурор Кирков посочи, че в момента миграционният натиск по границата ни с Република Турция е много силен, като почти ежеседмично се задържат нелегално преминаващи мигранти, обикновено превозвани от български шофьори. По думите му обаче рядко може да се достигне до по-високите организацонни нива на тази дейност, какъвто е представения случай.

Той посочи, че е започнато досъдебното производство.

"На първите две лица, които са хванати да превозват мигранти - момчетата от Бургас на по 23 години, е наложена мярка "домашен арест". Второто лице - координаторът, е на 26 години, той е с постоянна мярка "задържане под стража". Другият организатор - жената на 57 години, тя е била осъждана за подобна дейност в миналото. В момента е на изпитателен срок", поясни прокурор Кирков, цитиран от „Фокус“.