С нов, изцяло реновиран до основи физкултурен салон, посрещна новата учебна година училището в Свети Влас. Директорката на школото Чубрина Стефанова символично "преряза лентата" на най-новата придобивка в неделя, когато се чества Европейският ден на спорта в училище. Спортната зала, която беше в окаяно състояние и пред срутване е преобразена, и днес е като изрязана от списание. Амбициозната директорка отново изненада всички с нестандартни решения. Физкултурният салон е в унисон с необикновената визия и дизайн на на цялото училище.

С нов, изцяло реновиран до основи физкултурен салон, посрещна новата учебна година училището в Свети Влас. Директорката на школото Чубрина Стефанова символично "преряза лентата" на най-новата придобивка в неделя, когато се чества Европейският ден на спорта в училище. Спортната зала, която беше в окаяно състояние и пред срутване е преобразена, и днес е като изрязана от списание. Амбициозната директорка отново изненада всички с нестандартни решения. Физкултурният салон е в унисон с необикновената визия и дизайн на на цялото училище.

Подът е от естествено дърво, а стените са почти прозрачни - с общо 20 прозореца,

подредени на два хоризонтални реда, които не само осигуряват дневна светлина, но и създават усещане за пространство и свобода. За да не се чупят стъклата от летящите топки, всички прозорци са обезопасени с вътрешни метални мрежи, които поемат ударите. По същия начин е обезопасен и целият таван с осветителните тела. В салона са монтирани шест коша за баскетбол и волейболна мрежа. Залата за физическо е решена в бяло и тъмно-синьо, а върху част от стените са монтирани спортни съоръжения. Цялото помещение е оборудвано с модерна вентилационна система, която осигурява чист и свеж въздух отвън. Входната врата отново е прозрачна, каквито са и вратите на всички класни стаи, в синхрон с цялостната стратегия, по която работи училището. В това решение има дълбока символика. "Прегърнала съм  философията на "откритите врати" и искам всичко да се случва на светло. Идеята взехме от финландския образователен модел. Така всеки вижда какво се случва в класните стаи, а сега и в новия ни модерен физкултурен салон", обяснява Чубрина Стефанова. 

Веднага след откриването на най-новата придобивка,

двата тима на училището "осветиха" салона с първия си волейболен мач.

И защото всичко се случва в Европейският ден на спорта, играта премина като турнир, а победители и победени  получиха награди и грамоти. 

Физкултурният салон представлява едноетажна сграда, прилепена към основната сграда на училището, с топла връзка. До нея отвежда коридор с пътечка за бягане, който е решен в оранжево. До стените в коридора са поставени статични игри, които стимулират по-скоро мисленето, отколкото мускулите. Надписите по стените до тях гласят "Можеш ли да извадиш металния ринг за 4 минути" и подканват всички да потренират ума си. Забавният коридор води към физкултурния салон, но за да се стигне до него се преминава през по-малка спортна зала. В нея са подредени малки маси, които всъщност представляват игри за шах и табла, а една от стените е решена графично с десетки надписи, мотивиращи към физическа активност. Вместо столове, около масите са подредени огромни фитнес топки. Така малчуганите докато играят шах, могат да тренират седнали върху топките. И докато в салона течеше волейболното дерби, в преддверието друг отбор премери сили върху шахматните дъски. "Победителят в турнира получава специална награда - партия шах срещу мен", обяви директорката Чубрина Стефанова. 

За новата модерна придобивка школото получи бурни адмирации от всички родители.

В поздравителен адрес, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков заяви: "Това, което видях във вашето училище е повод  да ви давам за пример. Средата и атмосферата са впечатляващи. Спортът и образованието са гаранция за успешното  възпитание на младите хора".   

Сред гостите бе директорът на баскетболен клуб "Черноморец" Христо Николов, който не скри, че е възхитен от проекта. "Наистина съм впечатлен и с болка ще кажа, че в сравнение с това което виждам, нивото в Бургас е много назад. Това е стимул да се равняваме по вас и да се опитваме да ви догоним", заяви Николов.

Проектът на директорката за реновиране на физкултурния салон и залата за интелектуални игри се превърна в реалност благодарение на частта фирма, чийто собственик е пожелал да остане анонимен. Той сам предложил да помогне, без екипът да е търсил помощта му, разказаха учителите. Впечатлен от амбициозната директорка и от визията на първото и единствено по рода си училище, дарителят пожелал да финансира целия проект за физкултурния салон. "Съобразявам се с желанието на дарителя и затова няма да обявя името му. Но изказвам към него своите и от името на всички колеги, на децата и на техните родители горещи благодарности. Всички знаете, че салонът за физическо беше в окаяно, дори в трагично състояние. Всички средства, с които сме разполагали, ги инвестирахме в последните 5 години в класните стаи и в материалната база на училището.

Бяхме останали без средства и точно в този момент се появи човек, който благородно ни подаде ръка.

Човек, който е забелязал това, което сме направили и правим. Изказвам още веднъж огромната си благодарност  към този дарител, който ни гласува доверието си", заяви пред присъстващите директорката Чубрина Стефанова. Амбициозната дама отново припомни, философията, която е поставила началото на това фантастично училище, което изглежда като от далечното бъдеще: "Знаете, че на входа на училището сме изписали основните ценности, които ни водят. Една от тях е да осигурим на децата модерна, удобна, приветлива и чиста среда. Ние сме длъжни да им осигурим условия, които да ги стимулират да учат с амбиция и да идват на училище с желание. Обстановката, видът, интериорът действат върху психиката на децата и съм убедена че ги стимулира. Резултатите, които постигаме са впечатляаващи и го доказват", заяви в приветствената си реч Чубрина Стефанова.

В напористия си стил, тя вече е замислила нов проект по който работи. Следващата й цел е да се заеме с приземния етаж, който в момента е почти неизползваем, а първата стъпка - да превърне хранилището в модерен кабинет по химия и биология.