В ъв вторник, 30 юни изтича крайният срок за плащане на първите вноски на данък недвижими имоти и данък МПС, както и за такса битови отпадъци в София. Това припомня зам.-кметът по финанси на града Дончо Барбалов.

Във вторник, 30 юни изтича крайният срок за плащане на първите вноски на данък недвижими имоти и данък МПС, както и за такса битови отпадъци в София. Това припомня зам.-кметът по финанси на града Дончо Барбалов.

Ако собствениците платят до утре цялата сума на дължимия данък за имота или колата си, ще получат 5% отстъпка. При плащане на части, сроковете за първа и втора вноска на данъците са 30 юни и 31 октомври.

За такса смет крайните срокове за отделните вноски са: 30 юни, 30 септември и 30 ноември. "След тези дати започва да се начислява съответната лихва по закон. Срокът за ползване на 5% отстъпка в предишни години беше 30 април, но тази година той бе удължен с два месеца заради кризата с коронавируса", уточнява Барбалов.

Столичани могат да плащат местните си данъци и такси във всеки от 22-та отдела "Общински приходи" в града, независимо в кой район се намира имотът им. Има възможност и за издължаване е по банков път или чрез финансови посредници.

Най-бързият и удобен начин за плащане е през електронния портал на Столична община: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf За да ползвате тази онлайн услуга е необходимо да имате издаден ПИН -код от Столична община, или ПИК от НАП.