0

К ран се стовари върху строителна площадка в столичния квартал „Овча купел“. Снимки от инцидента бяха разпространени в социалните мрежи.

Причина за инцидента стана разразилата се буря и вятърът, на чиято сила не е устояло съоръжението. По чудо няма пострадали хора.

Кирил Димитров, Facebook

Ураганният вятър нанесе сериозни щети в десетки населени места на Западна България. Само в столицата аварийните екипи са реагирали на над 100 сигнала, а работата на терен е продължила през цялата нощ, съобщи NOVA. Най-сериозна е ситуацията във Врачанско. Кризисният щаб обяви частично бедствено положение. 

Ураганният вятър прекърши дървета, отнесе покриви, а материалните щети са големи. В София са подадени близо 130  сигнала за паднали клони, дървета и ламарини вследствие на силния вятър. Най-много сигнали е имало в кварталите  „Витоша“, „Панчарево“, „Овча купел“, и „Младост“.

С около 160 км в час, с тази скорост вятърът снощи се развихри  във Враца и нанесе сериозни щети. Покривът на защитеното жилище отлита. Наложило се децата и възпитателят им да бъдат евакуирани. 

“Децата бяха доста уплашени. Вятърът беше много силен, аз съм голяма жена и мен ме местеше”, разказа Искра Иларионова, управител на защитеното жилище.

Част от изолацията на жилищен блок пада в съседния двор, а вятърът прекършва 80-годишни дървета в центъра на града. 

“Ние сме на крак от 9 часа снощи на крак. Прибираме кофи, дървета. По-сериозният проблем тук е, че ще трябва да свалим и другото дърво, защото е на покрива”, разказва Борислав.

Заради ураганния вятър отлетя и част от ламарината на покрива на жилищен блок в столичния квартал Гоце Делчев. Ламарината пробива остъклената тераса на Маргарита.

“Това всичко ще потече и е страшно. Цялата ламарина от южната страна е дошла върху северната върху, остъкления балкон”, казва жената и споделя, че се надява да получи помощ от  Столична община. 

А дърво се стовари върху детска площадка кв. Симеоново.

“Тук играят над 20 деца от двата блока. Ние отдавна имаме проблеми с  тези дървета. Те са общинска собственост. Пратих сигнал до СО, пратих сигнал до район Витоша - казаха, че трябва да чакаме специалисти”, казва Ваня Георгиева. 

Аварийните екипи  са получили  близо 130 сигнала, има и пострадали коли.

“Един от сложните инциденти беше паднало огромно дърво в “Овча купел”, което затрудни движението на трамваите, но съвместно с гражданска защита успяхме бързо да се справим”, каза Красимир Димитров от “Аварийна помощ и превенция”. 

11 екипа опитват да се справят с щетите още от снощи.

В Хасково падна покрив на бензиностанция. Няма пострадали хора и автомобили. Не са засегнати съоръженията и няма опасност от изтичане на горива. Пожарникари обезопасиха десетки отнесени от покриви ламарини и счупени клони на дървета.