0

М ъж на 40 години е пострадал тежко по време на военизираната игра Airsoft в Разград, съобщи говорителят на полицията в областния център Илиана Георгиева. „Бойните действия“ са се провеждали в сградата на бившето училище по керамика в града, което е предпочитано място за любителите на Airsoft-а, наричан още Strikeball. По време на играта участникът се е намирал на третия етаж и пада оттам на площадка етаж по-долу. Откаран е незабавно в МБАЛ – Разград, където са установени счупени ребра и черепно-мозъчна травма. Според полицията има опасност за живота му.

По случая е образувано досъдебно производство по чл.129, ал.1 от НК, добавиха от ОДМВР. Текстът е за причиняване на средна телесна повреда. Евентуално прокуратурата би могла да разследва действията на организаторите на играта, но практиката в страната е такава, че всички участници преди началото на „сраженията“ подписват декларации, че са запознати с опасностите от играта и терена и нямат претенции към организаторите.

Според наличната информация във фейсбук на същото място, „Керамиката“ в неделя е имало състезание, организирано от местния клуб „Airsoft Разград“. Събирането е било в 10.00, в 10.30 е трябвало да започне играта с продължение 4 часа. Таксата за участие е едно левче, а организаторите обещават, ако някой желаещ няма реплика на оръжие, да му осигурят. На 20 февруари на същото място е проведена битка за втората годишнина на разградския клуб, а снимки от нея са публикувани във фейсбук страничката на клуба.

Airsoft е спортно занимание, развито на базата на военни или полицейски действия, в условията на абсолютен реализъм. Използват се пушки или пистолети, които биват три вида – електрически, газови и механични (спрингови), а муниция е пластмасово топче.

Много често организаторите и състезателите в подобни престрелки избират за терен изоставени или недостроени сгради, бивши промишлени халета, или руини. В Шумен популярно място е необезопасената и неохранявана недовършена резиденция на БКП на Шуменското плато, сражения се водят и в района на бивша баластерна до с. Хан Крум. Заради автентичния декор и липсата на охрана в района за битки идват фенове на играта от Варна, Велико Търново и Бургас.