0

В 17 общини няма нито една аптека и това поставя жителите им в трудната ситуация да търсят необходимите им лекарства от други населени места, алармираха от Стара Загора членовете на Българския фармацевтичен съюз след края на заседанието на управителния си съвет.

Проблемът не е нов и се задълбочава в годините, коментира главният секретар на организацията Димитър Маринов, той е бил разискван с ръководството на НСОРБ, били са набелязани конкретни мерки за решаването му, но на практика това не се е случило. Сред изпитващите  на гърба си проблема е и селската община Опан в Старозагорска област, където са били водени множество разговори за разкриването на поне един обект, но заради малочисленост на жителите и близостта на областния център собствениците не са видели икономически интерес, припомня каращият пореден мандат кмет Гено Колев.

Според ръководството на БФС проблемът може да намери своето решението ако държавата, чрез бюджета на НЗОК субсидира с по 500 лв месечно  всяка една единствена аптека в такива население места. Това ще засегне към момента около 470 обекта и ще струва в рамките на 2,3 млн лв.Субсидията да се дава само за аптеки, работещи с със здравната каса, настояват от съсловната организация. По време на заседанието е бил коментиран и проблемът с подценяването и недоразбирането на работата на фармацевтите от страна на държавата.Участниците приемат като мит твърдението, че около пандемичната обстановка аптеките са забогатели. От сектора напомниха, че и до днес държавата не е подпомогнала финансово фармацевтите, въпреки че те са специалисти на първа линия.