Д а върнат мандата веднага или след седмица, като сега да излъчат и кандидат за премиер. Това са двете тези, които се прокрадват сред членовете на Националния съвет на БСП, който се събира в момента на Позитано 20, за да реши как да действа левицата след провала на преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат. На заседанието на пленума лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да представи пред делегатите доклад как са минали разговорите и едва след това те да вземат решение как да процедират, наред с това и да обсъдят име за кандидат за премиер, който трябва да върне мандата.

Да върнат мандата веднага или след седмица, като сега да излъчат и кандидат за премиер. Това са двете тези, които се прокрадват сред членовете на Националния съвет на БСП, който се събира в момента на Позитано 20, за да реши как да действа левицата след провала на преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат. На заседанието на пленума лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да представи пред делегатите доклад как са минали разговорите и едва след това те да вземат решение как да процедират, наред с това и да обсъдят име за кандидат за премиер, който трябва да върне мандата.

На влизане в червената централа Кристина Сидорова поясни, че задължително трябва да се приеме актуализацията на бюджета, а мандатът да бъде върнат на президента едва след седмица.

По-рано през деня НС реши , че следващият вторник ще има извънредно заседание, на което да одобрят на второ четене "малките бюджети" - на НЗОК и ДОО. Срокът за предложения по тях изтече днес  - 2 септември. За целта ще има и заседание на бюджетната комисия в петък следобед. Срокът за предложения за големия бюджет - държавния обаче изтича на 7 септември. Това на практика означава, че бюджетната комисия може да го разгледа най-рано в сряда, а той да мине през зала в четвъртък или петък. Така чисто теоретично, ако БСП задържат мандата до петък - 10 септември, актуализацията може да мине до тогава.

На обратното мнение се оказа обаче социалистът Александър Симов, според който обаче мандатът трябва да се върне веднага. Аргументира се с атмосферата в НС и затова според него това е по-доброто действие към момента. И така от волята на президента да зависи дали ще даде още една седмица на НС, за да се актуализира бюджета. Поясни обаче, че е склонен да чуе и обратните аргументи. Според него няма вярно или грешно решение в случая, а решение, което носи полза на хората или във тяхна вреда. Все още не били обсъждали име на кандидат за премиер. Поясни, че има два варианта - да върнат мандата веднага, а вторият е да номинират кандидат за премиер.

Ако се тръгне в тази посока, то било ясно, че няма да бъде партийна фигура, защото в сегашната ситуация това нямало да свърши работа. Според него трябва да номинират някой надпартиен. Изтъкна голямата отговорност на париите, които саботирали преговорите, визирайки партиите на протеста, които според него са показали, че не искат правителство.

На влизане на Позитано 20 пък Кирил Добрев - част от вътрешната опозиция - поясни, че Нинова не може да обедини своята партия, но  е тръгнала да обединява другите формации. По думите му са на финала на един логичен завършек. Проблемът бил основно в самата Нинова и дори самите преговарящи са казали, че нямат проблем със самото БСП. С лека ирония поясни, че днес трябва да номинират премиер и Нинова е подходяща. Въпреки това предполага, че днес ще се реши да се върне мандата.

Междувременно по време на заседанието от Изпълнителното бюро са предложили на пленума БСП да върне мандата във вторник. Решение обаче все още е взето, тъй като от залата се чули и предложения за други дати.