0

Л авини може да падат в планините в следващите няколко дни, които ще бъдат най-ледените от март, предупреждават от Планинската спасителна служба. Затова скиорите и сноубордистите трябва да карат с повишено внимание в алпийския и преходния пояс на планините.

Особено предпазливи те трябва да бъдат непосредствено под билата на подветрените склонове, алармират от платформата Avalanche Bulgaria, чиято цел е да информира населението и по-специално тези, които практикуват зимен туризъм, за лавинната обстановка. По вече караните терени снежната маса е сравнително стабилна. 

Степента на лавинната опасност в алпийския и преходния пояс е трета, а в горския – втора степен. „Бъдете особено внимателни, тъй като най-сериозните лавинни инциденти се случват при трета степен“, допълват от Планинската спасителна служба. Заради лошото време видимостта ще бъде много променлива и има опасност от изгубване.

Съществува реален риск и от измръзване, предупреждават още спасителите. В следващите няколко дни над Балканите ще се настанят студени въздушни маси. Кулминацията на този леден период ще е през почивните дни, когато се очаква термометрите да покажат между минус 12 и минус 8°С в котловините на Западна България, в Предбалкана и в Лудогорието. 

Днес и в събота ще има разкъсвания на облачността, но ще има условия за краткотрайни, на моменти интензивни снеговалежи, като няма да се натрупа значителна снежна покривка. Осен облачно, мъгливо и снежно в планините ще бъде и ветровито. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър и ще има виелици и навявания.

Остава студено, като максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около -6°С, на 2000 метра – около -13°С, а по върховете ще падне до под -20°С.