0

В навечерието на Коледа големи супермаркети пускат пуйки бройлери по 6,99 лв. за кг, установи проверка на “Телеграф“. Така една птица излиза по 30 лв. при тегло от 4,2 кг бройката. Някои от магазините са обявили в бюлетините си, че птиците ще са пресни, а голям български магазин вече продава замразени от Румъния на същите цени.

В България няма индустриално отглеждане на пуйки от дълги години, така че ако някой твърди, че предлага родни птици, заблуждава потребителите, коментираха браншовици от птицевъдния бранш пред „Телеграф“. За сметка на това пък в социалните мрежи малки български фермери предлагат домашно отгледани мисирки с роден фураж и царевица.

Така заклана и изчистена пуйка, готова за готвене, от порядъка на 4,5-5,5 кг върви по 60 лева бройката и се доставя от село в района на Североизточна България. Собственикът на малката фермичка заяви, че основните му клиенти са софиянци и варненци. До началото на другата седмица ще съм ги свършил, защото българите, които са се върнали от чужбина, купуват по две бройки, ако семейството е по-голямо, обясни той. Той развенча мита, че най-платежоспособни са софиянци. Варненци водели по доходи според наблюденията му.

Ценителите с изискан вкус пък дават и по 100 лв. за едра домашна птица от 9 кг от породата Орлоп Бронз, каза фермерката Гергана Патаринска. Тази порода мисирки е по-сочна и с не така бяло и сухо месо, обясни тя. Според нея вероятно става дума за порода хибрид с класическата английска бронзова пуйка. Тя уточни, че домашните птици вървят по 12 лв. за кг и са между 6 и 9 кг. Продават се изчистени и пресни. Патаринска каза, че най-голям фен на пуйките в България са районите с население, което изповядва исляма, както и хората от най-големите градове на страната.

Птицевъди коментираха, че засега не са пострадали от инфлуенцата, която е много разпространена в Западна и Централна Европа в момента. Няма и регистрирани случаи на салмонела. На въпрос на „Телеграф“ към БАБХ дали има спрени пратки с птици със салмонела от Полша и други страни, каквито често имаше преди три години, до редакционното приключване на броя не получихме отговор.