0

П етима български алпинисти, водени от ветерана Кольо Кавръков, заминаха за Танзания, където ще изкачат най-високия африкански връх Ухуру (Свобода)  в планината Килиманджаро. Върхът е с това име от 1961 г., когато Танзания обявява своята независимост. Надморската височина е измервана многократно от 1889 година насам. С помощта на GPS през 2008 година тя е уточнена на 5892 м.

Изкачването е посветено на сливналията д-р Атанас Скатов, който загина на 5 февруари т.г. при изкачването на К2. От личната си страница във Фейсбук Кавръков написа преди отлитането на самолета: „Наско трябваше сега да бъде наш водач към Килиманджаро – така се бяхме договорили с него и Mirakle Turs преди година, но К2 ни го отне. Ние обаче на се отказахме и с предстоящото изкачване искаме да увековечим делото му и покажем, че каузата му за изграждането на един по-добър свят е жива и има място в нашия живот. Още повече че Ухуру (5982 м) бе първият изкачен от него връх през 2012 г, когато стартира успешно проекта му Sevеn Summits – покоряване на 7-те континентални върхове, който той завърши за 4 години. За целта с Мая Иванова сме решили да носим с гордост неговия лик на гърдите си по време на десетдневната експедиция. Имаме амбицията при добро стечение на обстоятелствата на 1-ви декември по обяд да бъдем на върха“.

На свой ред родената в Русе, но живееща в Казанлък Мая написа на своята стена: Vita brevis, ars longa, occasion celeries, experimentum periculosum, indicim difficill --- Животът е кратък, изкуството е дълго, удобният случай бързо отминава, опитът е измамен, преценката -трудна! Какъв алпинист съм аз, не съм. Алпиниста е велик човек, с много специални умения. Аз съм височинен турист! Обичам планината, сняг и вятър, дъжд и пек не ме стряскат... Преди няколко месеца ми се падна късметче "В тайнствена страна ще пътуваш ти през есента". И ето на, Килиманджаро ме зове. Трябваше да сме с Атанас Скатов, всъщност пак ще бъде с нас. Благодаря на всички, които косвено и пряко направиха това приключение възможно! Благодаря и на тези, които само обещават, а дела – никакви (за подкрепа ) Аз пак вярвам във вас, може пък другия път да сте с мен. Всички да сте здрави!“.

Заедно с павелбанските алпинисти Кольо Кавръков и Мая Иванова са и старозагорските им колеги Калин Иванов, Пламен Димов и Павел Цонев.