0

„Да се покаем за недоброто, което сме извършили и с молитва да бъдем Христови. Нека видим човека до нас и болката му, да не противопоставяме себичността си срещу себичност, омразата срещу омраза. Да не водим така наречени „справедливи войни“, защото ще бъдем без Христос. Той е любов и след като Възкръсва, първият му поздрав е „Мир вам“, се казва в пасхалното обръщение на старозагорския митрополит Киприан, което той отправи навръх Великден към православните от епархията си.

В обръщението се казва още, че “Пасха е факелът на вярата ни понеже с вяра ходим, а не с виждане, тя е и вододел - повод за радост, но и за размисъл. Ден на спасение, но и ден за велика благодарност към Спасителя Иисус Христос. Той ни изкупи, като дойде на Земята, премина в послушание през капана на времето, проповядва и страда, лекува и плака за нашите болки и накрая се принесе в жертва. Умирайки на Кръста Богочовекът произнесе страшните думи „Свърши се!“ - всичко е сторено, жертвата е принесена. Неговата смърт замени нашата смърт. Неговите болки запалиха светлините на Празника. Редно е днес да влезем със сърцата си в радостта, за да осъзнаем и почувстваме колко скъпо сме изкупени и какъв неизплатим дълг имаме към Възкръсналия.

Обръщението си владиката отправи след полунощната служба в катедралния храм „Свети Николай Чудотворец и свети Борис Михаил“, където днес ще се отслужи Пасхално вечерно богослужение, по време на което по традиция Светото Евангелие се чете на различни езици.

В службата ще участват всички свещенослужители от град Стара Загора.

От 15 до 17 часа, след двегодишно прекъсване, портите  на митрополитския дом в Града на липите ще бъдат широко отворени за всички епархиоти.