0

Л идерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в РСМ Христиан Мицкоски поиска България да даде писмени гаранции, че няма да блокира страната му по пътя за ЕС. Той поиска и българите да се извинят на РСМ за избиването на 7200 евреи в лагера Треблинка по време на Втората световна война, предаде БГНЕС.

На въпрос как ще реагира ВМРО-ДПМНЕ, ако правителството повдигне въпроса за включването на българите в Конституцията, той подчерта, че не променят възгледите си според ситуацията. "Ако няма реципрочност, писмени гаранции, че ветото ще бъде вдигнато и че занапред няма да има глупави блокади, които да ни убеждават отново, че сме били българи до 1944 г. В живота има даване и вземане, а не само вземане", посочи той. По негови думи това правителство на СДСМ непрекъснато нарушава позициите в преговорите в международната политика. Изобщо не трябва да обещават, ето едно нещо нека стане - нека махнат бележката под линия за езика, не ни трябва повече и ще кажем "браво", има промени в позициите, коментира Мицкоски.

Той заяви, че по повод 150-годишнината от рождението на македонския революционер Гоце Делчев ВМРО-ДПМНЕ ще внесе декларация в македонския парламент, която ще очертае позициите по въпроса за Гоце Делчев. Запитан дали би бил премиер, който ще поднесе цветя на паметника на Гоце Делчев заедно с Кирил Петков, Мицкоски отговори: Ако Петков е съгласен, че Гоце Делчев е македонец и се е борил за своята македонска независима държава, то аз нямам проблем.