Д о 6 септември във Варна продължава акция „Книгодарител“ в подкрепа на четящите хора в малките градчета и села в страната. Инициативата има за цел да осигури попълването на библиотечните фондове в малки населени места с по-нови заглавия,издадени през последните 10-15 години и да осигури лесен достъп на повече хора до съвременната литература. 

До 6 септември във Варна продължава акция „Книгодарител“ в подкрепа на четящите хора в малките градчета и села в страната. Инициативата има за цел да осигури попълването на библиотечните фондове в малки населени места с по-нови заглавия,издадени през последните 10-15 години и да осигури лесен достъп на повече хора до съвременната литература. 

До 6 септември в 9 града на страната, сред които и Варна, ще работят общо 16 събирателни пункта, в които отдадени на каузата доброволци приемат дарения от книги във всички жанрове. Всеки, който се включи с лично дарение в благотворителната акция, получава сертификат „Активен книгодарител“.

Желателно е дарените книги да са издадени през последните 15 години и задължително да са в добро състояние. Те ще бъдат предадени в полза на нуждаещите се читалищни библиотеки между 15 и 30 септември.

Пунктовете във Варна са на две бензиностанции от веригата „Лукойл“ - до „Метро“ и до блок 109 в квартал „Възраждане”, уточняват организаторите. В много домове има редица издания от последното десетилетие, които вече не отговарят на вкуса на притежателите си, повтарят се или веднъж прочетени, няма да бъдат отворени отново.

Те обаче могат да донесат радост на много други хора. Именно читалищата са сред малкото източници на досег с литературата за жителите в малките населени места. Те разполагат с малки бюджети и не могат да си позволят новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература.

Затова и фондовете им са предимно от издания от миналия век. Поради това, имат нужда от дарения и полагат достойни за уважение усилия да ги привлекат, посочват още организаторите от фондация „Лукойл”.