0

О громен бежански лагер вдига МВР на границата ни с Турция. В района до граничния участък – Елхово на обособена площадка са подредени над 400 контейнера за мигранти, като са обособени и отделни части с бодлива тел.

„Обектът трябва да е готов до 17 декември, което е следващия петък. Има представители на пожарната, на дирекция „Миграция“, на Гранична полиция, на самото министерство“, обясниха участници в строежа пред „Телеграф“.

Лагерът, който вероятно ще бъде от затворен тип, се строи ударно и до късно вечерта, споделиха хора от региона, които изразиха силно безпокойство. Контейнерите пристигали на порции от Пловдив, където стояли досега на склад. Проверка на медията ни установи, че става въпрос за фургоните, закупени през 2017 г. Имаше план те да се използват и при бедствия и аварии.

Една от причините за бързането на лагера сега е постоянно увеличаващият се бежански натиск. Според гранични полицаи у нас влизат хора, които нямат регистрация и се налага у нас за първи път да им се изготвят първични документи и да се въведат в системата. Почти всяка вечер пък големи групи от по 30-40 мъже от Афганистан хващат ченгетата в балкана над Ихтиман, откъдето според криминалисти минава един от основните канали за трафик.

Само преди няколко дни там беше сгащена група в микробус с българска регистрация. Каналджията се заби в дърво при гонката с униформените и избяга, зарязвайки мигрантите.

За бежанския център се заговори още през декември 2019 г., като дори имаше протести от хората от Хасково, Любимец, Елхово и региона. Наложи се ръководството на МВР да дава извънреден брифинг, за да успокои страховете на местните хора. Самият проект за лагер беше замразен. На мястото се изгради само площадката, но с уговорката, че ще се монтират контейнерите при бежанска вълна. Тогава още беше казано, че фургончетата са на стойност 8 339 125 без ДДС и могат да бъдат разположени на две площадки - в Елхово на площ от 27 000 кв.м и в Любимец на площ от 15 392 кв.м. Целият периметър на центъра по проект трябва да е осветен с прожектори. Контейнерите ще имат ток, мълниезащитна инсталация, противопожарен водопровод, ВиК система. На площадките ще бъдат изградени електрозахранващи системи за сигурност и видеонаблюдение. Предвидено е във фургоните нелегално влезлите у нас бежанци да бъдат задържани и да им се снема самоличността и да се вкарат в системата АФИС. Ако не разполагат с документи, на мигрантите ще бъдат правени интервюта от органите на Гранична полиция и ДАНС.