0

З еленият сертификат у нас ще отпадне при изпълнението на два критерия - 60% ваксинирани с две дози и под 5% запълнени интензивни легла с болни от коронавирус. Това съобщи премиерът Кирил Петков.

По думите му идеята ще започне да се обсъжда с експерти следващите дни. 

Премиерът изтъкна, че новият вариант на коронавирус в момента се разпространява бързо, но не води до запълване на интензивните легла.

Той добави, че първоначално заложените в националния антиCOVID план шест клъстера, на които беше разделена страната, стават пет. Идеята е във всяка такава област да има голямо лечебно заведение, което да обслужва пациентите с коронавирус.

Към момента най-сериозна е ситуацията в клъстери 1 и 5. В първия влизат София-град, София-област и Благоевград, а в петия - Ямбол. На тези места нивото на заболеваемост е доста високо.

"Прогнозата е, че след 5 дни тези клъстери ще влязат в третия етап от плана. Останалите области у нас ще останат в Етап 2 и там няма да се налагат допълнителни мерки", поясни Петков.

Здравният министър проф. Асена Сербезова подчерта, че идеята на този тип управление на кризата е да има предвидимост на мерките.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че с е очаква усиленото разпространение на Омикрон да продължи още 2-3 седмици, след което ще намалее. 

"В момента ученическата възраст излезе като първа по заболеваемост. Въпреки това засега не наблюдаваме много тежки случаи при децата. Но все пак сме в началото на вълната", каза още главният държавен здравен инспектор.

Той подчерта, че понякога, затъвайки в цифрите, забравяме "голямото". "А голямото е, че 95% от умиращите са неваксинирани", заключи доц. Кунчев.