0

100 дни управление, 100 кризи, 100 стъпки за промяна. Така от „Продължаваме промяната“ определиха в декларация от парламентарната трибуна времето, откакто са начело на държавата. По думите на Цветелина Заркин тази променя е дългоочаквана и спешна, но изисква време и затова вярват, че българското общество ще им го даде. Поясни, че са защитили интереса на гражданите срещу покачването на цените на тока, след това променили състава на КЕВР, който наистина да стане работещ регулатор. Приели и механизъм за подкрепа на бизнеса. Наложили и промени в „Булгаргаз“, за да няма повече съмнителни сделки. По думите й за първи път от 12 години България може да бъде лидер по процеса на разширяване на ЕС. Като постижение бе отбелязано и приемането на първо четене на промените в Закона за съдебната власт за закриването на спецпрокуратурата и съд, които били бухалка срещу гражданите. Наред с това изработили и реакция срещу коронакризата и именно така сме се справили с вълната на „Омикрон“. Въпреки съпротивата на опозицията приели бюджет, в който залагали истински и амбициозни инвестиции, които да извадят България от олигархичното блато и така да раздвижим икономиката си.

Наред с това от ПП отбелязаха, че са предприели и действия срещу шоковото покачване на цените на стоките, чрез изкупуване зърно за резерва. Защитават и БГ интереса чрез предложението си за закупуване на газ общо от ЕС, така че да се договорят по-добри условия и цени. До края на годината щяла да бъде довършена и газовата връзка с Гърция и така да намалим зависимостта от руски газ. Довършили и преработили плана за възстановяване, който давал възможност за реални инвестиции.

Това предизвика упреците на ГЕРБ, които предупредиха представителите на мнозинството да не говорят неистина от трибуната, особено за плана за възстановяване, който се бавил една година. Наред с това пък отрекоха газовата връзка да е забавена именно заради ГЕРБ.

Това обаче накара екоминистърът Борислав Сандов да обвини ГЕРБ в процедурни хватки, които губят времето на НС. По думите му те се държали като хулигани.

Шествието предната вечер било в защита на Украйна, а не протест срещу кабинета. По думите му правителството прави много за бежанците, в това число и чрез релокация на средства. Планът за възстановяване пък бил преработен значително и щял да бъде подписан в рамките на следващата седмица.

ГЕРБ пък се разсърдиха, че вицепремиер държи тон на опозицията. Десислава Атанасова определи Сандов като „самозабравил се временно изпълняващ длъжността министър“, чиято формация „Зелените“ има само 5554 гласа на последния вот. В спора се намеси и БСП, които заплашиха, че тепърва ще има и други разследвания срещу управляващите. ГЕРБ пък го призоваха да не „мишкосва“, а ако има сигнали да ги даде на прокуратурата.