0

М алки, но фатални лавини дебнат в планините през май и юни. До настъпването на лятото спускането по върховете е опасно, категорични са спасителите.

Цяла зима нямаше смъртен случай заради лавина в Пирин планина над Банско. Както съобщи "Телеграф", нещастен инцидент обаче сполетя скиор насред пролетта. Жертвата е 62-годишният Лъчезар Жегов от град Разлог, много опитен планинар и любител на екстремните спускания. Причината за инцидента, който се е случил в неделя при спускане от връх Разложки суходол, е в наличието на много сняг във високата част на планината и в топлото време. Често малки снежни маси се откъсват, поднасят и могат да доведат до загубата на човешки живот.

Височина

„Никой не бива да се качва на над 2000 метра надморска височина в тези горещи дни. Виждал съм как падат лавини дори през месец юни под връх Вихрен. На топлото време има едни 5-10 см сняг отгоре, който е мек и винаги може да тръгне, ако оттам мине скиор или сноубордист. Това важи най-вече за стръмните райони, за улеите под върховете. Никаква работа няма човек там след 10,00 часа сутринта, дотогава е студено, но после става топло”, каза за „Телеграф” доайенът сред планинските спасители в Банско – Методи Баненски. По думите му обаче тези препоръки често не се спазват от любителите на екстремните спускания.

Спасители

Върхът, от който се е спускал Лъчезар Жегов, се намира над хижа „Яворов” в Пирин планина. „Звъннаха ми близки на Лъчезар, веднага тръгнахме с колегите, помогнаха ни и спасители от Банско и Добринище. С нас дойде и лекар. Пристигнахме към 15,00 часа на мястото на инцидента, но нашият съгражданин бе издъхнал от тежките травми, имаше множество счупвания. Не беше затрупан от лавина. Приятелят му не е видял какво се случва с него”, каза вчера ръководителят на спасителния отряд в Разлог – Любчо Джолев. Той допуска, че причините за нелепата смърт на Жегов може да са две – малка лавина или подхлъзване, след което той да е паднал в пропаст под върха. „По-вероятно е да е лавина, тъй като падна една, докато изваждахме тялото. Лъчезар бе много добър скиор, карал е и друг път там”, каза още Джолев. „С Лъчо сме съученици. Обичаше планината, както и спусканията в рискови зони. От приятеля му чух преди време, че са искали да закрият сезона, но се случи най-лошото. Лъчо се чувстваше отлично, когато е сред планината”, сподели пък Радко Божинов от Разлог, който стопанисва хижа „Яворов”. Загиналият скиор е семеен, има две дъщери и внуци. Познат е в града като един от най-добрите монтьори на двигатели с вътрешно горене.