0

М ВР разпространи информация за участници в организирани престъпни групи, които продължават незаконната си дейност. Съобщението на министерството е озаглавено "Тенденции и причини за неосъществени от ГДБОП арести от 2018 г. до момента".  В него се изброяват 15 конкретни разследвания, по които не са осъществени арести заради действия на прокуратурата. 

В хода на работата по документиране на престъпната дейност на групите по досъдебните производства се провеждат множество срещи между разследващите екипи на ГДБОП и наблюдаващите прокурори по съответните дела, се казва в съобщението. След като екипите изпълнят в цялост указанията на наблюдаващите прокурори, служителите уговарят дата или срок, в който да се пристъпи към задържане на участниците в организираната престъпна група /ОПГ/. От страна на разследващите екипи се предприемат необходимите действия с цел организация на процесуално-следствени действия /ПСД/ и обезпечаване на хора и адреси, подготвят необходимите планове и заповеди. Оказват съдействие на прокурорите за внасянето на исканията за определения за адресите и хората по досъдебните производства, уточняват още от МВР.

И още от съобщението: Наблюдава се тенденция след извършването на тези действия, въпреки създадената цялостна организация и съгласувана дата за провеждане на специализирана полицейска операция /СПО/, наблюдаващите прокурори да отменят реализацията, като посочват следните мотиви за общо 15 досъдебни производства:


 

  • Висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализирана прокуратура;
  • Допълнително прецизиране на адресите и лицата, спрямо които да бъдат извършени ПСД с оглед тяхното намаляване;
  • Неконкретизирано устно разпореждане на Административния ръководител на Специализирана прокуратура.
  • За спирането или забавянето на работата по тези досъдебни производства, още през октомври миналата година  главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров изпрати писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет. В него той информира за възникващите от това затруднения в разследването на организирани престъпни групи.

От пресцентъра на силовото министерство предоставят и списък на нереализираните престъпни групи към момента, за които ГДБОП има готовност за действие след санкция на наблюдаващ прокурор. Пълният списък с акциите за корупция, данъчни измами, лихвари и сводници, спрени от бездействие на държавното обвинение, вижте тук.