0

В ойната в Украйна дава възможност да се направи нова енергийна карта на региона и диверсификация на енергийните доставки. Това заяви премиерът Кирил Петков при откриването на първата работна среща на енергийните министри на 8 страни от региона.

Форумът се провежда в София и на него се обсъжда енергийната сигурност и работата на бъдещия регионален координационен център, който ще управлява дейността на електрическата и газовата инфраструктура за Югоизточна Европа. "Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим, както сме обединени днес и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни, са налице", каза Кирил Петков.

България може да поиска отлагателен период за спиране на доставките на руски петрол, ако Европейската комисия допусне тази възможност  в предстоящия пакет от нови санкции спрямо Русия, потвърди на енергийния форум вицепремиерът Асен Василев.  

В рамките на днешния енергиен форум в София "Булгартрансгаз" и "Интернешънал Газ" ще подпишат договор за инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България- Сърбия. Общата стойност на договора е почти 140 милиона лева без ДДС. Финансирането е в обхвата на безвъзмездната финансова помощ от Механизма за свързване на Европа. 

По- късно на Министерски съвет Кирил Петков заяви, че "внасяме искане за дерогация за повишаване на прага за регистрация по ДДС. Това е част от коалиционното споразумение. Дерогацията към ЕК е прагът да се повиши от 50 на 100 хиляди лева, което ще облекчи много малките бизнеси, борещи се с всички икономически трудности. Това значително ще намали тяхното административно бреме".