0

Т ова е абсолютно недопустимо - в 21 век в Европа да летят стратегически бомбандировачи и ракети, да има въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава. Това каза президентът Румен Радев след срещата на държавните институции във връзка с военните действия в Украйна.

"Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България по данни на всичките ни служби. Но има редица рискове - като цяло ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена", допълни Радев.

"Правителството продължава да прави разчети за рисковете, касаещи морските и въздушни пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото ни. Ще се търсят всички възможни варианти, за да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, храни и всички стоки от първа необходимост. В ход са и дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно - България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход са консултации в съюзен формат в НАТО", каза още президентът Румен Радев.

"За нас е важна и съдбата на нашите сънародници в Украйна. До момента броят на хората, които искат евакуация са над 4000. Ние ще направим всичко възможно те да бъдат евакуирани", каза Радев. Той изрази готовност за евакуация не само на български граждани, но и украински.

Премиерът Кирил Петков заяви също, че България остро осъжда действията на Русия “това е недопустимо” заяви той. “България ще бъде партньор на ЕС и НАТО и ще говори в един глас заедно с тях”, каза още Петков