0

Р уснаци плениха наш капитан - бесарабски българин край Мариупол. Ракета е свалила вертолета Ми-8, в който бил кап. Дмитрий Бурлаков. Той е брат на бившата шефка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, но живее в Украйна и в момента се сражава срещу руснаците.

„Господ те спаси. Мама те е родила с риза“, написа тя във Фейсбук. „Телеграф“ се свърза с Манджукова, но към момента тя отказа коментар, тъй като очаква действия по освобождаване на брат си.

Кап. Бурлаков е родом от град Лощиновка. Той е бордови техник на хеликоптер Ми-8, който изпълнява задачи по търсене и спасяване, писа сайтът Измаил сити. Докато изпълнява поредната си мисия край Мариупол на 5 април обаче, руска ракета, изстреляна от преносима зенитно-ракетна система, се врязала в машината. Първоначално се смятало, че Дмитрий и колегите му са мъртви. Имената им дори били включени в списък на загинали. Няколко дни по-късно той успял да се обади набързо на жена си и да я успокои, че е жив.

„Това беше евакуационен полет за ранените. По време на последния полет нямахме време да изведем никого - бяхме свалени при подход към сваления хеликоптер“, коментирал Дмитрий, опровергавайки информацията от Русия, че полетът е бил за евакуация на шефовете на „Азов“ от обсадения град.

В момента Дмитрий е в болница в Крим с фрактури на двата крака и ръката. Какво ще се случи с него, след като се възстанови, не е ясно на този етап. Близките му коментираха, че се надяват скоро да влезе в списъците за размяна на военнопленници и да може да прегърне двете си деца, жена си и трите си сестри.