0

Н ай-добрият начин за решаване на проблема с търсенето на отговорност от главния прокурор е промяна в Конституцията. Обмисля се механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор докато тече разследването. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси.

"Предвижда се чрез специален механизъм да бъде определен нарочен разследващ магистрат, който да се избира подобно на случайното разпределение на делата, тоест да няма човешка и субективна намеса. Кръгът на подбор трябва да включва различни магистрати на високо ниво", заяви още министър Йорданова. Тя заяви, че ще са необходими и гаранции, че главния прокурор няма да се намесва в разследването срещу него. Именно поради тази причина се обмисля механизъм за временното отстраняване на обвините номер 1 при такива ситуации.

"Всеки от тези елементи продължава да е обект на консултации. Трябва да кажа, че най-добрият начин за решаването на проблема е изменение на Конституцията - най-сигурния механизъм, с който да решим този структурен проблем за нашата съдебна система", категорична беше Надежда Йорданова. 

Припомняме, че още от встъпването си в длъжност правосъдният министър заяви категоричното си мнение, че ще търси отговорност от главния прокурор Иван Гешев. Основните приоритети, пред нея са реформа в Съдебната система, измененията в статута на ВСС, ограничаване правомощията на главния прокурор, закриване на спецсъдилищата, преструктуриране на КПКОНПИ.