0

О т петък падат цветовите кодове за влизане в страната. Всеки турист, независимо от коя точка на света пристига, ще бъде допускан у нас срещу сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR. Това обявиха експертите на брифинг в Министерството на здравеопазването.

С падане на извънредната епидемична обстановка, всички ограничителни мерки срещу COVID-19 се отменят. Силно препоръчителни остават дистанцията, дезинфекцията и носенето на маски в градския транспорт и болниците.

Свижданията в лечебните заведения ще бъдат позволени. А обществените обекти, като заведения, дискотеки, ресторанти, кина, театри и музеи, ще работят на пълен капацитет.

През следващите 3 месеца остават в сила само бонусите за работещите на първа линия, както и подкрепата към болниците, за да поддържат готовност за прием на пациенти с коронавирус.

"С отпадането на тези мерки ще се завърнем към нормалното", коментира здравният министър проф. Асена Сербезова. Тя цитира и изследване на Галъп, проведено през този месец, според което 70% от българите са за облекчаване на ограниченията, а едва 20% са на обратното мнение.