0

Х ронично болните деца и учениците, които сега се обучават онлайн по здравословни или други уважителни причини, ще трябва да се върнат в училище най-късно до 31 май.

Това е и периодът, в който провеждат класните си работи и ги изпитват за оформяне на срочните оценки. В момента има 1934 ученици, които учат от вкъщи по здравословни или други уважителни причини след разрешение на директор или началник на Регионално управление на образованието.

Ефект

Според закона за предучилищно и училищно образование това е възможно само при обявена извънредна епидемична обстановка в страната. Така техните разрешения са валидни само до 31 март. За да не се връщат в класните стаи на 11 април след края на пролетната ваканция, те могат да подадат заявления да продължат с онлайн обучението още до 30 учебни дни. С великденската ваканция, почивните дни за 1 и 6 май, неучебните дни за матурите и 24 май този срок изтича в края на май.

Условия

За да продължат с онлайн обучението, родители на децата трябва да подадат заявление до директора, придружено с медицински или друг документ, който аргументира отсъствията. Задължително условие за обучение от разстояние е и децата, и учителите да разполагат с техниката, необходима за онлайн занятия. Ако някой родител иска детето му да остане вкъщи за по-дълъг период и да се яви само на изпити за края на учебната година, трябва да подаде молба за преминаване към самостоятелна форма на обучение.

В същото време 67 000 ученици учат отново присъствено и са заели местата си на чиновете, след като от вторник отпадна тестването в училище всеки понеделник, става ясно от данни на МОН за "Телеграф".