0

В секи четвърти пенсионер е получил по-малко пари през януари в сравнение с декември. Все пак повечето възрастни са доволни от преизчислението и имат увеличение между 20 и 50 лв. Това стана ясно, след като в петък стартира изплащането на пенсиите.

За броя на хората с намалени суми в сравнение декември съобщи Мая Манолова, бивш омбудсман и народен представител. По нейна информация те са 500 000 от малко над 2 млн. пенсионери. От НОИ не потвърдиха. Основната причината сумите да са по-малки е основно свиването на добавката от 120 на 60 лв. Иначе едва ли има човек с по-ниска основна пенсия след преизчислението, коментираха експерти. Когато тя скача с много малко обаче, а добавката се намалява двойно – общият доход също пада. От социалното министерство вече обещаха тези хора да бъдат компенсирани. Огромни опашки се извиха пред някои пощенски станции вчера. Имаше еуфория заради по-високи размери, но не липсваха и разочаровани. Общата ми сума заедно с ковид добавката е с 25 лв. по-малко, сподели пред „Телеграф“ елтехник, който е един от ощетените. Сега е взел 495 лв., а преди е получавал 520 лв. Пенсиониран журналист пък бе неприятно изненадан с около 60 лв. по-малко.

Счетоводител с 45 години стаж обаче има 100 лв. увеличение на основната пенсия и 50 лв. на общата месечна сума заедно с ковид добавката. Вдовица с ТЕЛК от Враца пък изрази задоволство от януарския си доход. Тя е с 36 години стаж и е работила различни професии. Взема минимална пенсия, която става 370 лв. Освен това получава вдовишки, които също са увеличени и са станали 58 лв. ТЕЛК-ът й също бележи ръст и става 60 лв. Така жената се радва, че е забогатяла с 21 лв. Преди е получавала 617 лв., а сега – 638 лв. Много съм доволна, около 12.5% е увеличението на парите ми, каза жената. Именно този процент бе обявен за среден скок на пенсията след преизчислението, но и тук имаше недоволни, защото беше с много по-нисък: 8-9%.