0

В СС ще разглежда освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор в четъвртък. Това съобщи пред NOVA правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова

"Спрямо отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на ВСС в четвъртък от 9,30 съм включила като първа точка от дневния ред  разглеждане по същество и моето предложение за предсрочното му освобождаване, и на проф. Стоилов", каза Йорданова

„Случаят ЖОСИ ще бъде разглеждан само частично, за съжаление, от ВСС. Ще бъдат разгледани само онези негови действия и бездействия на главния прокурор след избирането му в това му качество”, уточни Йорданова. Тя изрази опасения, че той няма да засегне до голяма степен същината на това какъв главен прокурор дължим на България, дали Гешев покрива конституционните стандарти. „Аз съм реалист, възможно е целият дебат да се превърне в прах в очите на хората, но това пак ще бъде крачка напред”, каза министърката в оставка.

Йорданова отказа да отговори на въпроса дали ще бъде номинация за министър на правосъдието и в кабинета „Асен Василев”. „Колегите от ДБ и ПП имат достатъчно богат набор от хора с умения и характер, които да биха могли да се справят със задачите", обяви тя.

Според нея основната грешка на четворната коалиция е била, че не се е установил ефективен механизъм за взимане на решения и превеждането им в изпълнение. За втора грешка посочи скоростта, с която са се случвали нещата. "Арестът на Борисов е решение на вътрешния министър. Аз като правосъден министър нямам правомощия в това и научих от медиите”, посочи Йорданова в отговор дали този арест е бил грешка.

Тя допълни, че не подкрепя и счита за неправилен всеки арест, който не отговаря на закона: „Ако съответните арести се установят за незаконосъобразни с влязло в сила решение, трябва да бъдат направени съответните анализи и подобни практики да не бъдат допускани, няма значение спрямо кого”.

Към настоящия момент отиването на предсрочни избори създава множество рискове, посочи още  Йорданова. "Формулата за явяване на предстоящи евентуални избори както на ДБ, така и на ПП, предстои да бъде обсъдена. Такива разговори все още не са водени. Ние чуваме наши симпатизанти да призовават за общо явяване. Така че при всички положения този въпрос ще бъде много сериозно обсъден в нашите вътрешни органи и с нашите партньори", каза Надежда Йорданова.