В торокласници от Средното училище „Петко Рачев Славейков“ в Добрич организираха и направиха дарение на многопрофилната болница в Добрич. Със събраната сума от 870 лв. е закупен ларингоскопски уред за нуждите на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Второкласници от Средното училище „Петко Рачев Славейков“ в Добрич организираха и направиха дарение на многопрофилната болница в Добрич. Със събраната сума от 870 лв. е закупен ларингоскопски уред за нуждите на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Апаратът е модерен и от висок клас, а закупуването му с дарените пари от децата е по идея на началника на отделението д-р Митко Груев.

Малката Василена, която е едва във втори клас, гледайки новините и призивите за финансова помощ на здравните заведения от страната, решава да се включи. Впоследствие по време на един от редовните си онлайн уроци тя споделя желанието си със своите съученици и с класния си ръководител Светлана Колева. Началникът на отделението по реанимация в многопрофилната болница в Добрич д-р Митко Груев заяви, че даренията в момента наистина са много, но когато те идват от деца, са особено трогателни.

В същото време продължава и вълната от дарения в цялата страна. Министерството на отбраната на САЩ предоставя 6500 теста за COVID-19 на българския Национален център за инфекциозни и паразитни болести и на ВМА. Първите комплекти са доставени. "САЩ се гордеят, че помагат на България, като предоставят комплекти с тестове за COVID-19", написаха от посолството на САЩ у нас във Фейсбук.

Дарение от 100 броя защитни облекла пък направиха общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС) на МБАЛ-Добрич. Гащеризоните бяха връчени на завеждащия инфекциозното отделение в болницата д-р Венета Йовева от общинските съветници Зорница Михайлова, която е и организационен секретар на ГЕРБ-Добрич, и д-р Ивайло Петев. Народният представител от ГЕРБ Александър Мацурев, заедно с кмета на Добринище Петър Галчев, общински съветници и членове на ГЕРБ-Банско, раздадоха над 300 пакета с хранителни продукти от първа необходимост и 1000 маски на жители на Банско, Добринище, Места, Кремен, Обидим, Осеново, Гостун и Филипово.

 

Ето и останалите дарители:

-     Клиниката по хематология към УМБАЛ "Г. Странски" получи като дарение пералня със сушилня от Лайънс Клуб София Свети Иван Рилски и Лайънс Клуб Плевен Мизия.

-     100 потребители на социални услуги от община Разград получиха на Велики четвъртък хранителни пакети от продукти, дарени от местни производители. Пакетите, предоставени на община Разград, бяха окомплектовани и разнесени от служители на „Домашен социален патронаж“.

-     600 кюфтета и кебапчета пристигнаха в Смилян от побратименото село Житница. Те са дарение от месна фирма и е предназначено за хората в нужда, съобщиха от кметството в смолянското село.

-     Социално слаби, възрастни и хора в неравностойно положение получиха за великденската си трапезата козунаци. Дарението е направено от ГЕРБ – Кюстендил по инициатива на народния представител Кирил Калфин, областния координатор на ГЕРБ В. Янев и общинския ръководител Михаела Крумова.

-          Председателят на БСП Корнелия Нинова направи лично дарение от козунаци за самотни хора от енорията на храма „Възкресение Христово“ във Велико Търново в навечерието на Великден и храмовия празник

-          100 порции с вкусна храна получиха изпаднали в затруднение жители на район "Тракия". Дарението в навечерието на светлия християнски празник Възкресение Христово бе осигурено от Иво Проданов – собственик на елитните ресторанти "Хемингуей" и "Мемори", сладкарска верига "Долче Фелини" и "Арт къща за гости".

-          Феновете на Локомотив Пд стартират поредна благородна инициатива, свързана с борбата срещу коронавируса. Те инициират кампания по набирането на средства за закупуване на техника за Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги".

153 семейства в нужда получиха пликове с хранителни продукти от първа необходимост, козунак, червено великденско яйце и специално осветена икона от църквата "Св. Петка" в столичния квартал Орландовци. В инициативата се включи и кметът на район „Сердика“ - Тодор Кръстев, шампионът по ММА - Дани Илиев, както и още много други дарители, които повече от месец събират помощи за жителите в нужда от кв. Орландовци, кв. Бенковски и кв. Малашевци.