0

В оенновъздушните сили (ВВС) вече разполагат с още два изправни изтребителя МиГ 29, съобщиха от авиобазата "Граф Игнатиево".  От там обаче не уточняват колко общо машини летят към момента.

Заради липсата на достатъчно изправни машини и финансови ресурси пилотите летят малко и и периодично се появява опасност България да не може сама да охранява въздушното си пространство. Последното правителство на Бойко Борисов сключи рамково споразумение с РСК "МиГ" са ремонта и поддръжката на МиГ-овете на обща стойност над 80 млн. лева, за да се закрепи ситуацията.

Скоро ще трябва да се подготви и ново споразумение, докато се очакват новите изтребители F-16 Block 70 закупени от САЩ и "Локхийд Мартин". България остана с 14 изтребители МиГ 29, след като по-рано тази година се разби една машина в Черно море. Не всички обаче са в изправност.

За да се откаже от съветските машини, България трябва да закупи още 8 нови изтребители F-16. Това предвижда проектът, който бе одобрен и от парламента, но няма срокове кога трябва да бъде подписана новата сделка. Служебният кабинет подготвя процедурата, но решението ще е на следващите управляващи.