0

М инистрите на външните работи на България иРСМ споделят общата теза, че работата на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси е от основно значение за продължаване на двустранните отношения. Това обяви директорът на пресцентъра на МВнР Митко Димитров.

По думите му тяхната работа цели постепенното преодоляване на стереотипите от миналото.

„Нейната дейност е от съществен елемент от прилагането на договора от 2017 година. Общото разбиране на двете страни за работата на комисията и постигането на конкретни резултати беше подчертано и в рамките на заседанието на двете правителства на 25 януари в София. Като независими експерти, членовете на комисията имат право публично да изразяват свои позиции. Това обаче не обвързва правителствата на двете държави с вземането на дадени решения и не следва да се тълкува като предложение на една от двете страни”, каза още той.

Митко Димитров информира още, че през утрешния ден министър Теодора Генчовска заедно със зам.-министри ще посетят РСМ, а поводът е отбелязването на 150-годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Необходим е единен отговор на съюзниците в НАТО за кризата в Украйна, стана ясно още от изявленито на външно министерство. 

„В контекста на напрежението около Украйна министърът изтъкна необходимостта от единен отговор на сюзниците, както и от тясно сътрудничество с партньорите от региона Украйна-Грузия и Молдова.Министър Генчовска изрази подкрепа към продължаване на дипломатическите усилия за убеждаване на Русия да предприеме действия за деескалация. Укрепването на Източния флаг на НАТО трябва да е приоритет в настоящата ситуация”, добави той.

По идея на румънския външен министър, когото Теодора Генчовска покани на официална визита в нашата страна, се обсъжда възможността в близко бъдеще външните министри на страните членки в ЕС да посетят Киев.

ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКАТА АТМОСФЕРА: Скопие иска спиране на историческата комисия за 2 години