0

З аведенията в София масово не спазиха в знак на протест заповедта за вечерен час 22 ч., която влезе в сила в полунощ в сряда срещу четвъртък.

Новите ограничения за работно време и работа с намален наполовина капацитет засягат барове и ресторанти в столицата и областта.

Тези, чието работно време е след този час, останаха отворени, каза пред „Телеграф“ Ричард Алибегов, шеф на Българската асоциация на заведенията. Той не уточни броя им, тъй като всеки собственик сам си преценява да спазва ли заповедта или не. Но анкета на БАЗ и Сдружения на заведенията показала, че 98% от техните членове нямали намерения да спазват новите ограничения.

Още в първите минути от влизане в сила на мерките проверяващи от няколко ведомства започнали проверките.

„При мен на проверка бяха 14 човека, имаше всякакви институции, включително 7 души полицаи. Имаше две институции, вероятно пратени погрешка - от пожарната и Икономическа полиция, които нямат нищо общо с мерките. Имаше и от РЗИ и Агенцията по храните, въпреки че функциите им се припокриват“, обясни Алибегов и добави, че пращането на толкова хора от различни институции е преувеличено и ненужно и само води до увеличаване на напрежението в бранша. Проверяващите дошли в заведенията му на „Витошка“ десет минути след полунощ. Актове засега не са писани, дадени са само устни предупреждения. „Ние казахме, че няма да спазваме вечерния час. Отказваме нашия ваксиниран персонал да остане безработен за сметка на другите сектори, които не са ваксинирани“, заяви още шефът на БАЗ.

Много проверки е имало и в Студентски град. Там също не се е стигнало до актове, а само до предупреждения. Ако бъдат издадени актове при нови проверки, каквито се очаква да има, те ще бъдат дадени на адвокатско дружество, за да бъдат обжалвани.

„Ние сме в моралното си право. Предприели сме всички мерки, които законът изисква от нас. Нашите хора са ваксинирани доброволно, без бонуси и стимули. А сега най-ваксинираният сектор остава на улицата“, каза още Алибегов.

Той заяви, че ако „тази репресия като вчера продължи, със сигурност ще се стигне до протести на жълтите павета“.

В Стара Загора: Хотелиери и ресторантьори на бунт срещу мерките

Работещи в областта на хотелиерството и ресторантьорството в Стара Загора насрочиха за вчера протест пред старозагорската областна администрация, съобщиха от местното сдружение. Те настояват за отпадане на намаленото работно време до 22:00 часа и изискването за работа при 50% капацитет на заведенията. Тези ограничения бяха въведени в началото на седмицата със заповед на областния управител. Според организаторите на проявата това е станало, въпреки че броят на положителните тестове и броят на заетите легла в ковид отделенията не е висок.