0

М ноголюден протест, с искане за оставката на кмета на район “Красно село”, блокира сградата на общината в петък вечерта. Стотиците, недоволни от управлението на Росина Станиславова, се събраха в градинката пред кметството и обвиниха кметицата в занемаряване на кварталите, липса на комуникация и неумение да се усвояват средства за инфраструктурата на района.

Официално срещата беше обявена като обществено обсъждане за бъдещето на Красно село. На нея бяха поканени представители на „Демократична България“ – партията, която я издигна преди две години, но те така и не се появиха. Кметицата също отказа да се срещне и да изслуша протестиращите, но въпреки това те й оставиха подарък на входа на общината - билет за влака „София – Сливен“, където се намира женският затвор.

На събитието гражданите споделиха, че са организирали общественото обсъждане, защото такива вече в техния район нямало и решили да си направят сами.

"Вече две години се борим срещу безобразията и закононарушенията на Росина Станиславова, но образуваните прокурорски преписки и производства от КПКОНПИ - преляха чашата!", споделиха инициаторите. „Дълго давахме толеранс на кметицата. Днес сме тук да кажем: Стига! Стига корупция, стига кражби, стига безумни управленски решения, от които страдаме всички жители на квартала. Тук сме, за да кажем оставка на Станиславова и нови избори“, заяви Цанко Донков от инициативния комитет за оставка на кметицата.

„Красно село тъне в боклук и дупки, а парите от бюджета изтичат в незнайни посоки. Инфраструктурата се руши с всеки ден и не се поддържа. Няма ред в паркирането и кварталът е задръстен от коли. Състоянието на зелените площи е ужасяващо“, заявиха жителите на квартала на протеста.

Станиславова бе избрана преди две години, но откакто е на този пост тя успя да се забърка в множество скандали. През последната година кметицата бе обект на проверки от антикорупционната комисия и беше установено, че в конфликт на интереси тя е назначила дъщеря си в европейски проект, на който е била надзорник. От нея се разграничи даже коалицията, която я издигна за кмет. А когато Станиславова отказа да върне парите, които си е писала като заплата за ръководен от нея проект, от политическата формация направиха дарение за същата сума.

Според жителите на Красно село, Станиславова използва изборната си длъжност, за да обогати себе си и тесен кръг свои приближени. По думите им, тя и семейството й получават финансови облаги, отново в конфликт на интереси, което се доказва и от решенията на КПКОНПИ.

В работата на Станиславова липсва каквато и да е било публично достъпна отчетност относно разходването на публичния финансов ресурс, който се генерира от парите на хората като данъкоплатци от страна на районната община.