0

О т "Възраждане" ще сезират прокуратурата за поругаване символите на българската държавност от страна на президента на Атлантическия клуб Соломон Паси. Това обяви на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на "Възраждане" Петър Петров.

Поводът за тези действия на "Възраждане" е пост на Паси в социалните мрежи, призовавал за "скопяване" на българския лъв, за да бъдела отразена адекватно позицията ни за Украйна.

Петър Петров обясни, че в Наказателния кодекс в раздела за други престъпления против републиката изрично е посочено, че който опетни герба, химна или знамето на Република България, се наказва за престъпление от общ характер с лишаване от свобода - две години или глоба.

Ние искаме прокуратурата да провери този случай и да види дали той изпълнява състава на престъпление по смисъла на НК, заяви Петров. Той посочи, че изречените думи касаели скопяване на символа - лъва на България.

Моето лично мнение е, че е възможно да се прави препратка към герба на Република България, в който неизменна част е фигурата на лъва, каза Петров и настоя, че тези изявления следва да бъдат проверени от компетентните органи.

Лидерът на партията Костадин Костадинов настоя за премахване на личното превозно средство на Соломон Паси от двора на Националния военноисторически музей, където трабантът на Паси има стойност на движима културна ценност. Той определи действията на Соломон Паси като "гавра" с българската държава и посочи, че тона на поста е ругателски, обиден и антибългарски.

Ние смятаме, че това не е историческа ценност. Смятаме, че мястото на това амортизирано превозно средство е на сметището, каза Костадинов. Според него Соломон Паси се държи като "нагъл и самозабравил се чужденец".

От "Възраждане" съобщиха, че очакват да получат договора за закупените от САЩ самолети F-16. Костадинов посочи, че народният представител Николай Дренчев е отишъл в Министерството на външните работи, за да поиска достъп до договора за покупката на самолетите.

"Такъв достъп не само, че му беше отказан, въпреки че той е народен представител, но освен всичко друго той не бе и допуснат в сградата на Министерство на външните работи", коментира Костадинов. Той посочи, че впоследствие задържането на народния представител на входа на МВнР се оказало грешка.

"Сега очакваме да видим дали тази грешка ще бъде поправена и дали впоследствие ще получим този договор", добави депутатът.