0

О главяваното от Стойчо Кацаров министерство на здравеопазването излезе с отчет за работата си в периода от 16 септември до 10 декември. От здравното министерство отчитат, че през този период са създали условия за обособяването на т. нар. „COVID зони” в лечебните заведения за извънболнична помощ. Към момента в страната има разкрити над 115 такива зони. Дадени са и указания на РЗИ за осигуряване на необходимия брой болнични легла, включително и за деца, със и без COVID-19, за разпределението на ремдесивир, моноклонални антитела и кислород в болниците, за осъществяване на ефективен контрол по спазването на противоепидемичните мерки, за анализ на смъртността в съответните области и др.

Актуализирани са критериите за оценка на разпространението на COVID-19 в съответните държави и поставянето им в цветови зони. Актуализирани са мерките, които се прилагат спрямо пристигащи на територията на страната и са свързани с конкретни здравни изисквания;

Предприети са действия за доставка на ваксини срещу COVID-19 на държавно ниво чрез сключване на споразумения за доставка на 4 вида ваксини - аденовирусна, иРНК, антигенна и инактивирана. Своевременно са изготвени указания до регионалните здравни инспекции относно планиране на дейностите по надзора и ваксинопрофилактиката на COVID-19 и провеждането на граничен здравен контрол. Създадена е възможност за прилагане на т.нар. „зелен сертификат“ за допускане на различни обществени места и провеждане на дейности, както и за работа в хосписи, лечебни заведения за болнична помощ и домове за стари хора, пишат още в доклада си от здравното министерство. 

Извършено е изменение в дефиницията за „потвърден случай на COVID-19“. Допълнена е заповедта на министъра като е включено допълнително определение за  „повторен потвърден случай“. За лицата, срещнали се за втори път с вируса, е създадена възможност да получат Цифров COVID сертификат или Удостоверение за преболедуване. Осигурени са бързи антигенни тестове за деца, за да могат да се върнат на училище.

Изготвен е Годишния доклад за 2020 г. за състоянието на здравето на гражданите и отчет за изпълнението на Националната здравна стратегия 2020. Докладът анализира здравното състояние на гражданите през съответната година, достигнатите нива на показателите, характеризиращи това състояние, както и извършените дейности и средствата, които за изразходвани, за изпълнение на основните цели и задачи в областта на здравеопазването. С цел преустановяване на порочната практика в процедурите по обжалване на експертните решения на ТЕЛК експертизата да се връща многократно от НЕЛК към ТЕЛК, от МЗ са изпратили Указание на министъра на здравеопазването за прилагане на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Продължава работата по изготвяне на Национален антираков план, в който ще бъдат предвидени мерки по отношение на онкологичните заболявания в четирите ключови области: превенция, ранно откриване, диагностика, лечение и подобряване качеството на живот на пациентите с рак. За целта е създадена работна група. Продължава работата по Националния план за борба с инсулта. Заложените в него цели са свързани с намаляване на смъртността и инвалидизацията от мозъчно-съдови заболявания.