0

Б лизо 3000 автомобила са наети под наем от украински граждани за последните 30 дни у нас. Това показа проверка на „Телеграф“ сред фирмите, предлагащи тази услуга в България.

Интересът на украинците е много голям, защото предпочитат да карат кола под наем с българска регистрация, а да си оставят тяхната на платен паркинг поради зачестилите кражби.

От фирмите в брашна обясниха, че макар и сериозен интерес има определени изисквания, които се съблюдават, за да се отдаде под наем автомобил на украинец. Едно от най-съществените е, че чужденецът, бягащ от войната, трябва да се е регистрирал в България и да е получил статут на временно пребиваваш.

Повечето фирми, които отдават рент-а-кар, не рискуват да отдават коли на хора, които са само с украински паспорт и нямат такъв статут. „Най-бързо и лесно става даването на автомобил на украинец, който притежава български документи. Тогава единственото му изискване е настоящ адрес в България и му се прави застраховка“, обясни представителка на една от големите рент-а-кар фирми у нас. Все пак част от отдаващите под наем с по-малки фирми рискуват, но колите, които дават, са им от възможно най-старите и евтини, признаха от бранша. Друго условие е наемателите да имат стаж зад волана минимум 2 години, затова и повечето фирми отдават коли на хора на възраст минимум между 20 и 22 години. Вече има и регистрирани няколко инцидента на пътя с украинци, каращи коли под наем или заловени след употреба на алкохол или наркотици. От КАТ признават украинските книжки, но при проверка на пътя на чужденци с такива документи униформените са особено бдителни. Мнозинството от тях пътуват главно по направление Варна и Бургас към София и обратно. Уреждат документи, свързват се с други свои сънародници и роднини.

Според мнозинството от запитаните представители на бранша търсенето тази година се е увеличило спрямо миналата. И това не е само заради украинците. Просто вече в България идват и много чужденци, тъй като отпаднаха противоепидемичните ограничения и вече се пътува свободно. Нараснал е и броят на фирмите, които предлагат този вид услуги, показа проверка на „Телеграф“. Стандартно минималният наемен период е 24 часа. Цените са разнообразни и зависят от модела и годината на производство на колата, а разбира се - и от наемния период. Повечето фирми предлагат коли, произведени около 2015 г.

Наемът на кола от клас А без шофьор обикновено възлиза средно на около 46 евро на ден, ако колата е наета за период от 1 до 3 дена, 40 евро на ден за 4-7 дена и 35 евро на ден за 8-14 дни. Кола от клас B може да бъде наета без шофьор средно за около 45 евро на ден за период от 1-3 дни. Наемите без шофьор на коли от клас C се движат средно около 55 евро на ден за 1-3 дни. При определянето на цената при много от фирмите има и значение взимането и връщането на колата. Една е цената, ако сте я взели от София и я върнете на същия адрес, друга е, ако примерно я наемете във Варна или Бургас, стигнете с нея до София и я оставите на паркинг на представителството на фирмата.

Много фирми предлагат и по-луксозни автомобили, миниванове и джипове, като цените на тези класове коли варират в по-широки граници и не може да се направи точна статистика. Към тях обаче също има не малък интерес от украинци, свикнали на по-висок стандарт в родината си, признават от бранша.

Джиповете на бежанците дразнят местните

В България пропищяха от богати украинци, бежанци от войната, които напълниха особено крайморските градове със скъпи джипове и лимузини. Оказа се, че бегълците имат завидни финансови възможности, за каквито българите не са и подозирали. Освен че са трън в очите на местните, колите им често стават жертва на посегателства. Крадат им номерата, кривят им чистачките, имаше и случаи на изписан със символа Z скъп джип в Добрич. В последно време и крадците на коли се активизираха и возилата с украинска регистрация, оставени и без застраховка, тъй като никое застрахователно дружество в Украйна не функционира, са магнит за родните джамбази. По последна информация от 24 февруари до 24 март през всички гранични пунктове в България са влезли над 85 000 украински граждани.
От тях към момента на територията на нашата страна са останали около 40 000 украинци.

Застраховката и винетката влизат в цената

Наемните цени най-често включват неограничен пробег, пълна застраховка на колите (застраховка „Гражданска отговорност“, застраховка на местата в автомобила и застраховка „Автокаско“, включваща безплатна пътна помощ на територията на страната и на ЕС), сервизна поддръжка, подмяна на автомобилите при техническа неизправност (в рамките на 24 часа за България), винетка и 24/7 контакт с наемодателя. Повечето компании предлагат допълнителни екстри като вериги за сняг, детско столче, ски багажник, пътна карта и др.