0

Ц ената на шарана за Никулден удари 8,60 лева за кило, докато сафридът поевтинява и стигна 3 лева килото. Тази година цената на речната риба е по-висока, алармираха търговци от столични пазари, цитирани от БГНЕС. Водеща причина за повишаването на цените е поскъпването на електроенергията, на водата и на всички консумативи, нужни за този бизнес. За сравнение миналата година речната риба за празника вървеше по 7,40 лв. за кило, а сега е с 1,20 лева по-скъпа.

Цените на рибата са доста високи спрямо миналата година, коментират пенсионери. Другото, което прави впечатление е, че за съжаление има много малко българска риба, смятат потребители.

В същото време до три лева за килограм падна цената на пресния сафрид в Бургас, от десет на шест лева пък се срина и чернокопът, съобщи БТА.

"Евтинията е заради богатия улов по Черноморието през последните седмици. Хората масово купуват по 5-10 килограма наведнъж. Осоляват, мариноват в буркани, зареждат и фризерите за зимата", казват търговците на общинския пазар "Велека" в Бургас и твърдят, че стоката е от нашето море. Падне ли уловът, дефицитна ли е рибата, моментално хвърчат нагоре цените, казват търговците.

В рибните магазини и пазари в момента на добри цени се предлагат още пресен барбун и попчета. Шаранът върви по 6 лева килото, нарязан на шайби, никулденският деликатес е 12 лева на килограм. Изчистена, готова за приготвяне пастърваа струва 10 лв./кг, толкова се продава и сомът. Засега паламуд на пазарите "Велека" и "Краснодар" няма. Според рибари причината е, че е още топло морето и няма улов.

Царицата на рибите - калканът, държи цена от 30 лева, може да се намери и за 28,00 лв. Най-евтината риба е трицоната, която се продава за 2-2,50 лв.