0

П ървата келтска сватба ще се проведе в Мъглиж на 30 април по повод празника на светлината Белтен, научи „Телеграф“. Честванията у нас вече се превърнаха в традиция. За първи път стотици българи от двете страни на Балкана се събраха през 2019 г. в импровизиран келтски стан, за да отбележат Деня на светлината. 

Програмата предвижда още представяне на най-популярните обичаи и игри от фестивали на територията на Ирландия, Уелс, Бретан и Шотландия. 

Сред тях са игрите „Мързеливата пръчка“, „Царевична дупка“, Палмс“, „Обръщане на дърво“ и др. Сега ще се проведе и келтска сватба, в която ще се включат преминалите през кръг от премеждия мераклии, разказа пред „Телеграф“ кметът на общината с малко над 11 000 жители д-р Душо Гавазов. Организаторите на проявата са от сдруженията „Келтско наследство и „Ценности“. Към тях ще се присъединят и от прабългарската школа „Багатур“, които имат своя база в района.

Изборът на Мъглиж за провеждането на фестивала Белтен е заради историческите податки, че в далечното минало в района се е  намирала столицата на келтите Тиле. Едно от предположенията е, че е била в този район на Стара планина на мястото на  сегашното село Тулово, лансирано някога от Константин Иречек. Градът е просъществувал около 60 години през епохата от  III век преди  Христа. Сочат се описания на древния летописец Полибий, според който „…келтите си харесали местността около Византион, сразили траките и превърнали Тиле в своя столица”. Тук са се пресичали най-важните пътища, водещи от Месемврия и Анхиало за Сердика, от Бяло море към Хемус, Мизия и Дунав и от Филипополис и Берое отново за Хемус и Мизия. От СНЦ „Келтско наследство“ припомнят, че честването на Белтен е било планирано още преди две години, но тогава се наложило отлагането му заради пандемията.