0

М ощите на Светите братя Кирил и Методий бяха посрещнати официално в София с празничен камбанен звън. Това стана на кръстовището на бул. Христо Ботев и бул. Александър Стамболийски и с литийно шествие по булеварда светините бяха пренесени в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". За първи път те ще бъдат изложени за всенародно поклонение в храма до 25 май до обяд. Президентът и вицепрезидентът участват в церемонията по посрещането, а за всички които искат да се поклонят, ще могат да го направят в "Света Неделя".

След като Рим ги предаде на монашеската Света гора преди четири десетилетия, частиците от солунските братя за първи път са на славянска земя в навечерието на 24 май. Пандемията осуети първия опит, когато имахме намерение мощите да дойдат, това беше преди две години, но ето, че се случва в момента, който е толкова тревожен за целия свят, в момент, в който всеки от нас има нужда да обнови своя живот", каза Архимандрит Вартоломей - Игумен в Светогорския манастир Есфигмен.

Мощите пристигат у нас по покана на Негово светейшество Патриарх Неофит. Утре сутрин мощите ще тръгнат с кортеж към София, където ще пристигнат на булевардите Христо Ботев и Александър Стамболийски, откъдето с литийно шествие ще бъдат пренесени по бул. Александър Стамболийски до храма Света Неделя. 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ: Посрещнаха мощите на св. св. Кирил и Методий
мощи мощи мощи
10