0

Т опдържавниците ни са били над два часа във въздуха в един самолет вчера, научи „Телеграф“.

Това се е случило вчера сутринта на борда на държавния самолет Ербъс А-319, с който президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков пътуваха от София до Брюксел. Полетът, който превози първия за извънредната среща на върха на НАТО, а втория – за заседанието на Европейския съвет, е продължил близо 2 часа и половина до кацането на летище Завентем в белгийската столица. Практиката породи учудване у наблюдатели, според които събирането на висшите държавни мъже в един полет поражда рискове, като това при евентуален инцидент държавата едновременно да остане без хора на кормилото.

„Няма официално разпореждане или нормативно изискване президентът и премиерът да не могат да летят заедно. Ограничението е по-скоро от типа на „неписаните“ правила“, коментираха източници на „Телеграф“ от Националната служба за охрана. Авиационни експерти пък коментираха, че практиката се спазва основно от големите и мощни държави като САЩ и Русия. В първата е абсолютно забранено президентът и вицето му да са на един самолет. „У нас обаче се поема този риск с оглед на това, че така само за един двупосочен полет до Брюксел се пестят над 20 000 лв.“, коментираха спецове във въздухоплаването за „Телеграф“.

Съвместният полет ще е само един. Двамата държавници ще се приберат в София с различни полети, тъй като срещата на върха на НАТО е еднодневна, докато Европейският съвет ще заседава и днес.