0

Б ългария отново е осъдена заради качеството на въздуха. Не за първи път страната ни не изпълнява задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух. 

В решението се посочва, че страната ни не е гарантирала в югоизточната част да не се превишават системно почасовата и дневна пределно допустима норма на серен диоксид от 2007 г. до 2018 г. включително. България не е приела, считано от 11 юни 2010 г., подходящи мерки, за да гарантира спазването на пределно допустимите стойности за серен диоксид в тази зона. Решението е по дело, заведено от комисията.

В случай, че България не промени ситуацията, Комисията може отново да заведе дело срещу нея, като поиска да ни бъдат наложени и финансови санкции.

Проблемът с качеството на въздуха през последните години се задълбочава въпреки множество водени дела и от български граждани и от Европейската комисия. Първото осъждане на България за качеството на въздуха е от 2017 година и само три години по-късно пак е започнато дело и решението на Комисията е същото. 

През 2020 година Софийският градски съд осъди Столичната общината да преустанови бездействието си и ѝ даде една година да реши проблема с мръсния въздух. Това стана по делото, което граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, заведоха срещу общината с настояване тя да бъде осъдена да преустанови замърсяването на въздуха в столицата. На първа инстанция делото продължи повече от 4 години заради поредицата отводи на съдии от Софийския градски съд.