0

47-ото Народно събрание с първо заседание. Тази година за трети път 240 депутати положиха клетвата: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“.

Заседанието откри най-възрастния народен представител - д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ".

В речта си той посочи, че "днес сме свидетели на необикновена ситуация, липса на доверие в институциите и политическата система. В обществото няма усещане за справедливост и законност. Бедността е ежедневие и засяга все повече сънародници от различни слоеве на обществото".

Доайенът в парламента заяви, че е радостен и щастлив от младите хора в Народното събрание. "Аз вярвам в младите, защото носят нов поглед, идеи, енергия, свои цели, идеали и очаквания”, каза Кирилов.

Последваха изявления от името на парламентарните групи.

Първо политическа сила в този парламента в "Продължаваме промяната. „Време е да направим България такава, с която да се гордеем. Време е България да бъде лидер в региона и пример за добросъседство, младите да се върнат в родината, възрастните да имат достойни старини.

Време е за всички нас да си свършим работата”, заяви съпредседателят на „ПП Кирил Петков

Той обяви, че е време да се вложи нов смисъл в думите „народен представител”. Според него той трябва да представлява целия български народ. „Наш дълг е да му служим. За съжаление, прекалено дълго време народните представители преди нас не са си вършили добре работата”, посочи Петков. Той изброи някои от проблемите, които хората по места очакват да бъдат решени в най-скоро време. И запита: „Как сме стигнали дотук? Къде са били народните представители досега?”. Петков каза още, че до момента повечето депутати са проявявали „алчност, егоизъм и нехайство”. „Това бяха хора, които харчат със спокойствие нашите данъци. Това са просто едни корумпирани лобисти”, уточни той. Петков подчерта, че според него и колегите му е „време за нулева толерантност към корупцията, за нетърпимост към кражбите, за превъзмогване на личното его и съвместна работа”.

От своя страна Десислава

Атанасова от ГЕРБ подчерта, че ако бъде съставено редовно правителство, то ще получи техния толеранс

„През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив в подкрепата към партиите, които участваха пряко в него. Тези два факта, трябва да бъдат отчетени от всички нас и сме длъжни да се съобразим с тях”, каза Атанасова. По думите й заради ниската избирателна активност, настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждане на скандали. „Още отсега е ясно, че каквото и да е мнозинството в това Народно събрание, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси”, каза Атанасова. Тя се надявам, че грешките, които провалиха предишните два парламента, няма да се повторят. „Осъзнаваме отговорността за създаване на правителство. Можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ-СДС”, завърши Атанасова.

„47-то Народно събрание се учредява в една година, която ще запомним с много кризи и избори. Кризите предизвикваха избори и изборите задълбочаваха кризите“, пък каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза и да се обединят около работещи решения около проблемите им, но не дадоха власт на нито една партия“, посочи той. Той заяви, че

ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политическия диалог и парламента

По думите му по време на изборите имало репресии. Карадайъ подчерта, че служебното правителство трябвало да изкоренят порочните практики на ГЕРБ, но станало точно обратното. Според Карадайъ, България губи битката с пандемията заради "безотговорното отношение на изпълнителната власт" и коментира, че само за последните 3 месеца, страната ни е загубила повече хора, отколкото през Втората световна война.

От левицата пък смятат, че до скоро са били единствените в борбата срещу задкулисието. „Преди пет години ние назовахме досегашния модел на управление като паралелна държава на задкулисието и народ поробен от свои. И започнахме битката си, бяхме сами и не беше леко“, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че

за социалистите промяната се състои в три прости неща

Закони приети с грижа за хората. Контрол върху прилагането на тези закони. Справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил. По думите й, ако се пресече корупцията в зародиш, ако се въведе електронното правителство и се реформира съдебната система, промяната ще е станала. Тя бе категорична, че ще бъдат гарант за социална стабилност.

Пожелание съчетание между знание и ценности, което да доведе до качествено ново управление отправи Любомир Каримански от „Има такъв народ”. „Знанието е уникален ресурс – то е неизчерпаем ресурс по отношение на потреблението”, каза той. И поиска депутатите да впрегнат цялата си креативност, за да предложат на обществото качествена промяна. Каримански настоя, че работата на парламента следва да е такава, че младите да не бягат в чужбина, предприемачите да имат възможности за развитие, а възрастните да изживяват достойно старините си.

ИТН даде заявка, че ще направят всичко възможно за съставяне на правителство

Съпредседателят на „Демократична България“

Христо Иванов обяви, че няма да бъде част от състава на следващото правителство

Той посочи, че е време да се даде път на нещо ново. По думите му ще дадат своя принос за съставяне на правителство.

„От днес започва да тече последният срок, в който България може да се отласне от дъното. Въпреки че политическата класа я доведе до това положение, разпъната от Великите сили просто не може да си поеме дъх. Днес народът ни заслужава нови и откровени водачи,

крайно е време политиката да се води от достойни мъже“, пък заяви председателят на партия "Възраждане"

Костадин Костадинов с встъпителното си слово в парламента.


Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков

Бойко Кичуков